Надрукувати
Категорія: Історія
Перегляди: 413

Славну дату святкує цогоріч Вільховецька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів імені педагога-натураліста Ф. С. Бацури, що на Новоушиччині.

У 1881 році в старовинному наддністрянському селі Вільховець заснували однокласне початкове народне училище. Навчання учнів тривало 4 роки, а клас ділився на 4 групи. Четверта (випускна) група складала екзамени. Писати і читати учнів навчав лише один вчитель. Цікаво, що до цього окремих вільховецьких дітей вчив сільський дяк у власній хаті.

З року в рік у школі зростала кількість учнів, відповідно й педагогів необхідно було залучати більше в навчальний процес. У 1934-му у Вільхівці на базі школи-семирічки відкрили десятирічну середню школу. А через три роки у Вільховецькій середній школі відбувся перший випуск десятикласників. Однак під час окупації 1939-1945 рр. німецькі нацисти Вільховецьку школу закрили, а її бібліотеку й матеріально-технічну базу було знищено. Та у квітні 1944 року школа знову запрацювала. У післявоєнні роки заклад освіти уже працював як загальноосвітня середня трудова політехнічна школа з виробничим навчанням (з 1991 року – ЗОШ І-ІІІ ступенів).

У 1947-1975 роках у школі працював відомий педагог-натураліст Федір Степанович Бацура, вчитель біології, педагог-новатор, Заслужений вчитель школи Української РСР, удостоєний освітянської медалі ім. А. С. Макаренка, автор низки науково-педагогічних публікацій і видань навчально-методичного змісту, якими й досі користуються українські вчителі, лідер юннатівського руху в Україні й Радянському Союзі. Тож з вересня 2013 року Вільховецька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів носить ім’я педагога-натураліста Федора Степановича Бацури.

На сучасному етапі в 11 класах Вільховецької ЗОШ навчаються 136 учнів, а освітній процес забезпечують 18 вчителів. І з 1995 року й дотепер заклад очолює Ігор Іванович Шевченко.

Школа має хорошу матеріально-технічну базу: 23 комп’ютери з мережею WI-FI для забезпечення навчальних потреб, а для підвозу учнів з навколишніх сіл – шкільний автобус.

В 2009 році Вільховецька ЗОШ отримала від Українського фонду соціальних інвестицій грант «Успішна громада», в 2011 році – стала переможцем Всеукраїнського громадського огляду-конкурсу стану умов і охорони праці в установах, закладах, підприємствах та організаціях Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, а в 2012 році – посіла ІІІ місце в обласному конкурсі на кращу модель школи сільської місцевості.

Місцева влада, дирекція і батьки подбали про покращення учням та педагогам побутових умов у школі у – придбані комплекти сучасних парт, встановлено металопластикові вікна й двері в класних кімнатах, модернізовано опалювальну систему тощо.

У школі діє учнівський парламент і загін волонтерів «Милосердя». Серед вільховецьких учнів – ціла когорта активних учасників та переможців районних і обласних олімпіад та конкурсів-захистів МАН України.

За вагомий внесок педагогічного колективу у розвиток національної освіти, навчання і виховання підростаючого покоління Вільховецьку ЗОШ І-ІІІ ступенів імені педагога-натураліста Ф. С. Бацури в минулі роки відзначено багатьма відзнаками як місцевого, обласного, так і національного рівнів.