Надрукувати
Категорія: Історія
Перегляди: 1263

У Великих Зозулинцях на Красилівщині 7 липня 1920 року відбувся бій між бригадою Котовського та вояками армії Української Народної Республіки. Як згадував його учасник, полковник Гнат Порохівський, бій був нерівним і дуже важким. У ньому загинули полковник Потапів, хорунжий Пославський, поручик Безкровний, хорунжий Леонів та поручик Горобець. Усього полягло майже тридцять старшин та ще більше козаків…

Ніхто не знав, де знайшли вічний спочинок загиблі вояки. Довго місце поховання шукали представники різних організацій, серед яких була й благодійна організація «Героїка».
У 2018 році працівники комунального підприємства «Доля» Львівської обласної ради виявили неподалік села людські останки. Під час розкопок знайшли рештки 26 зарубаних шаблями людей. 11 грудня 2018 року на старому кладовищі Великих Зозулинець відбулося перепоховання вояків Армії УНР за християнськими традиціями та з військовими почестями.
У 2019 році благодійна організація «Героїка» (керівник Павло Подобєд) отримала необхідні дозволи від органів влади й розпочала збір коштів на спорудження пам’ятника на братській могилі вояків УНР.
Проєкт монумента виготовив архітектор Іван Щурко. Загальний його кошторис становив понад 260 тисяч гривень.
У Великих Зозулинцях 22 серпня 2021 року відбулося урочисте відкриття меморіалу на братській могилі 26 вояків Армії УНР. У заході взяли участь представники Українського інституту національної пам’яті, військові 8-го полку спеціального призначення ССО ЗСУ, священники ПЦУ, ветерани АТО/ООС, представники громадськості.
Присутні схилили голови перед світлою пам’яттю загиблих 101 рік тому вояків Армії УНР, які поклали голови за Україну.