Державний архів СБУ є одним із найбільш відкритих серед усіх пострадянських країн. Зокрема, якщо йдеться про архів СБУ у Хмельницькій області, він складається з 13 фондів, що налічують понад 26 тисяч томів.
З 2015 року всі документи радянського періоду є відкритими. Відтак, історики, науковці, журналісти використовують цю унікальну можливість привідкрити завісу над маловідомими фактами з життя земляків, історії краю.

Значна частина архіву – це кримінальні справи на репресованих осіб, засуджених за часів радянського тоталітарного режиму за політичними статтями.
Тут присутні матеріали про Голодомор 1932-1933 років, діяльність УПА, дисидентський рух, церковних діячів та нові релігійні течії тощо. Також у архіві частково збереглися речові докази у цих справах: світлини, рукописні документи й інші артефакти.
Зокрема, тема Голодомору активно використовується РФ у гібридній війні проти України. Відбуваються спроби маніпуляцій історичними фактами, поширення фейків та дезінформації, щоб применшити масштаби геноциду українців. Тож протидія цьому, у тому числі, і шляхом оприлюднення істини – питання захисту інформаційного простору держави.
Так, працівники місцевого архіву СБУ опрацювали відомі щоденники репресованої  вчительки Олександри Радченко про Голодомор. Вони увійшли до різних видань про події 30-х років. Зокрема, до збірки «Репресовані» щоденники під загальною редакцією Ярослави Файзуліної, 2018 року випуску.
Матеріали архіву послужили основою для реалізації проекту «Національна книга пам’яті жертв голодомору 1932-33 років в Україні Хмельницька область», ініційованого Українським інститутом національної пам’яті.
Заслуговує на увагу  праця     П. Слободянюка та Ю. Телячого "Чорна дошка України" на цю ж тематику.
Проте, у архіві СБУ можуть працювати не тільки історики, науковці й журналісти. Кожен охочий може знайти інформацію про своїх рідних, що зазнали репресій, і дізнатися про їхню долю.
☑️Як отримати інформацію?
Насамперед необхідно  написати запит. Це може бути як звичайний, так і електронний лист.
Звичайний - на поштову адресу: 29000, м. Хмельницький, вул.Героїв Майдану, 19.
Електронний — на Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..  
☑️Що обов’язково повинно бути в запиті?
Форма запиту довільна, але є декілька важливих уточнень.
• Запит - на імʼя начальника УСБУ у Хмельницькій області Тараса Цюцюри;
• Необхідно вказати свої контактні дані: прізвище та ім’я, адресу, номер телефону, e-mail.
• Слід зазначати відомості про людину, яку ви шукаєте: дату та місце народження; місце проживання на момент арешту; злочини, у яких звинувачували тощо.
• Уточніть, що саме вам потрібно: довідку чи саму справу.
Відповідно до Закону «Про звернення громадян», запит розглядають протягом місяця. Та зазвичай співробітники архіву відповідають швидше.
Після того, як вам повідомили, що справу знайшли, потрібно визначитися з днем, коли плануєте працювати в архіві. Попередьте співробітника, контакти якого вам надіслали, про свій візит, і узгодьте з ним усі деталі.
В Управлінні СБУ у Хмельницькій області працює інформаційно-довідкова зала, розрахована на два робочих місця. Тут можна ознайомитися з витребуваними документами. Ви можете також їх сфотографувати чи відсканувати. Кількість знімків необмежена. А от забирати вилучені речі рідних, які досі зберігаються у справі, категорично заборонено, позаяк слідчі СБУ продовжують працювати над встановленням відповідальності виконавців і сьогодні.