Надрукувати
Категорія: Історія
Перегляди: 427

Минулої суботи Кам’янець-Подільський відзначив 78 річницю визволення від фашистської окупації. Все почалося 10 липня 1941 року, коли війська 11-ї німецької та 3-ї румунської армій захопили місто. З того часу до 26 березня 1944 року воно перебувало в руках нацистів. За роки окупації населення Кам’янця скоротилося майже вдвічі. Жахливою сторінкою історії є розстріл 79 тисяч громадян єврейської, української, російської і польської національностей, а також 6 тисяч радянських військовополонених. Практично повністю була знищена промисловість міста.

Звільнення Кам’янця-Подільського здійснювали під час Проскурівсько-Чернівецької операції (4 березня — 17 квітня 1944 р.) — наступальної операції військ 1-го Українського фронту у взаємодії з військами 2-го Українського фронту.
Під час визволення міста над Смотричем загинуло 6495 воїнів. За успішне виконання бойового завдання 49 механізованій і 6 понтонно-мостовій бригадам, 56 танковому полку, 88 окремому інженерному батальйону і 8 авіаційним частинам було присвоєно найменування «Кам’янець-Подільські».
Слід відзначити, що в Кам’янці, на Поділлі загалом активно діяли підпільні патріотичні групи. Зокрема, в селі Хропота, що на Чемеровеччині, партизани і підпільники знищували німецьких окупантів та їхніх прибічників. За доносом старости села були арештовані всі учасники підпільної організації: Березюк Григорій Карлович, Слободян Петро Пантелейович, Вовчек Артем Григорович, Сінішін Захар Петрович, Стецюк Іван Євтихович, Сінішін Іван Іванович, Свідер Захар Трохимович, Грівнак Микола Семенович, Пагор Семен Іванович, Стетанюк Андрій Іванович, Грабовський Герасим Андрійович. Арештованих підпільників відвезли до Кам’янець-Подільської міської тюрми, а згодом вивезли за місто і живими кинули в глибоку криницю, з якої ще довго було чути стогін і крик закатованих месників, істинних патріотів України.
Нині на могилі партизан-підпільників стоїть пам’ятник зі світлинами героїв, які ціною свого життя наближали перемогу.
Ветерани і волонтери міста взяли шефство і постійно доглядають могили закатованих фашистами народних месників і визволителів міста, які загинули під час його визволення.
Щороку 26 березня у сквері Танкістів кам’янчани вшановують пам’ять загиблих вої-
нів, які ціною життя звільняли місто від фашистських нацистів. Локація невипадкова, адже танк, встановлений на постаменті, першим увірвався до Кам’янця-Подільського під час його визволення. Поруч із танком на мармуровій плиті викарбувано назви військових частин і з’єднань, які брали участь у визволенні Кам’янця. На гранітних плитах у сквері увіковічнено пам’ять 2125 кам’янчан, які загинули у Другій світовій війні.
І сьогодні сотні мешканців міста, через 78 років після його визволення, знову взяли в руки зброю, аби захистити Україну, її незалежність і цілісність, рідну землю від нацистів, цього разу — путінських. На превеликий жаль, за останній місяць четверо кам’янчан загинули від рук російських загарбників…