Цьогоріч конкурс читців-декламаторів «Слово Нації» проводився вже вшосте. З урахуванням воєнного стану, конкурсанти змагалися в онлайн-форматі, у двох вікових категоріях та трьох номінаціях: «Читці», «Авторська поезія» і «Композиція».

Проте, підбиття підсумків відбулось в очному форматі. Юні митці зібралися в приміщенні Хмельницької міської ради на підсумкове заняття.
У творчому змаганні брали участь учні та вихованці закладів загальної середньої освіти, позашкільної та професійно-технічної освіти обласного центру і міської територіальної громади. До конкурсу долучались також учні-переселенці.
Всього в конкурсі «Слово Нації» декламували 76 учасників. 32 отримали звання переможців. Гран-прі виборола вихованка гуртка культури мови та спілкування «Дивограй» Хмельницького палацу творчості дітей та юнацтва Марина Мацеха (керівник Любов Філіпчук). Володарка гран-прі декламувала новелу «Випадок у шпиталі» Лідії Ярохно (Проказюк).
Конкурс організовується й проводиться Департаментом освіти та науки міської ради. Ідейним натхненником проведення конкурсу є керуюча справами виконавчого комітету міської ради Юлія Сабій.
Конкурс покликаний підтримати талановиту, обдаровану молодь і сприяти розвитку творчості дітей. За результатами конкурсу буде видано збірку під однойменною назвою.
Переможців конкурсу нагородили грамотами міської ради та цінними подарунками.