Війна стала невимовним болем для мільйонів українських родин, які змушені були шукати прихистку не лише в інших областях, а й за кордоном.

Тікаючи від обстрілів і вибухів, деякі люди не встигали взяти з собою навіть документів, не кажучи вже про речі. В одних будинки безжально знищили рашисти, а інші покидали їх не вагаючись, через загрозу загибелі. Однак усіх людей, які залишилися без даху над головою, об’єднав, на жаль, статус вимушених переселенців і біженців. Зокрема, у багатьох громадах нашої області практично цілодобово приймали людей, котрі тікали від війни, та знаходили місця для ночівлі й тимчасового проживання. Проте час не стоїть на місці, і на порозі нова проблема – куди розселити їх із місць компактних поселень, що розташовані на базі навчальних та рекреаційних закладів або взагалі не пристосовані для проживання в зимовий період.

Це питання стало пріоритетним на всеукраїнській онлайн-нараді під головуванням міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук. Від Хмельниччини участь у ній взяли заступник голови обласної військової адміністрації Володимир Юр’єв та керівники окремих структурних підрозділів, що координують роботу щодо обліку та підтримки внутрішньо переміщених осіб в області.

Особливо гостро стоїть питання проживання переселенців у закладах освіти. Як наголосила Ірина Верещук, люди, які мешкають у таких закладах, у жодному разі не можуть бути просто виселені з них, може розглядатися лише варіант переселення їх в інші приміщення. Серед іншого – проблема відсутності опалення в багатьох приміщеннях, в якій поселили людей, яка постане вже за декілька місяців, із початком холодної пори року.

Важливо зазначити, що за інформацією Департаменту освіти, науки, молоді і спорту Хмельницької ОВА, зараз у приміщеннях закладів освіти всіх рівнів нашої області розміщено для тимчасового проживання 3649 осіб. Для певної частини цих людей необхідно буде шукати інше житло, як у зв’язку з підготовкою до нового навчального року, так і через непридатність приміщень до проживання в осінньо-зимовий період. Отож, аби завчасно (до настання холодів) подбати про їх подальше розміщення, Володимир Юр’єв доручив фахівцям профільних структурних підрозділів провести детальний аналіз щодо кількості осіб, які потребуватимуть переселення, щоб максимально якісно вирішити це важливе питання.