Під Шепетівською міською радою знову гримлять «революційні барабани», звучать до болю знайомі слогани: «Банду геть!» і «Ганьба!»  Це невеличкий мітинг, організований «Силою громад» (політичне крило ТОВ «Шепетівка Енергоінвест»), так «салютує» меру міста Михайлу Полодюку. Останні тижні в райцентрі пройшли вкрай напружено, боротьба міської влади та «Енергоінвесту» за тепломережу Шепетівки сягнула апогею. Було все: бійки, сварки, сутички «Самооборони» та «свободівців» з «тітушками», штурм будівлі і спецзагони поліції.

Господарська суперечка  з елементами мордобою
А почалося гостре протистояння з сесії міськради 21 січня, яка закінчилася колотнечею і зламаною рукою однієї з громадських активісток. Тоді у міських чиновників вже було на руках рішення Рівненського апеляційного суду від 18 січня. Феміда констатувала поразку «Енергоінвесту». Міська рада, отримавши карт-бланш, почала діяти: 29 січня скликали позачергову сесію, яка теж пройшла вкрай нервово. Втім, із мінімальним кворумом депутатам вдалося прийняти два ключові рішення: повернути тепломережу в комунальну власність і передати майно підприємства на баланс водоканалу.
Міський голова Михайло Полодюк розповів, що після вердикту Феміди рада керувалася лише законними процедурними моментами: майно судом визнано комунальною власністю, отже — його потрібно повернути громаді міста. Бездіяльність місцевих чиновників у цьому випадку, навпаки, можна було б розцінити як “злочинну бездіяльність”. Змушені визнати: дії міської влади базувалися виключно на законних підставах. Після того, як рішення Рівненського апеляційного суду набрало законної сили, «Енергоінвест» має до шепетівської тепломережі такий же стосунок, як алкоголік до здорового способу життя.
Після сесії міськради депутати спробували зайти на територію тепломережі й поспілкуватися з трудовим колективом. Представники «Енергоінвесту» пропускати делегацію відмовилися. Все закінчилося приїздом поліції. «Енергоінвестівці» показали документи: «Ми подали касаційну скаргу на рішення Рівненського суду. Касація – справа тривала, тож поки «гуляйте» і не заважайте нам працювати».
Однак згодом юристи міськради встановили, що касація «Енергоінвесту» не стосується тепломережі, мова йде про водоканал, який вони програли раніше. Сама ж касація не може впливати на рішення суду, яке так чи інакше потрібно виконувати. Скарга (якщо вона буде виграшною) може лише призвести в подальшому до перегляду справи. До того часу судове рішення залишається в силі. Зараз де-юре тепломережа є комунальною власністю, але де-факто підприємство контролює «Енергоінвест». Відповідно, плату за тепло збирають також концесіонери.
З минулого тижня протистояння набуло характеру підготовки до справжніх боїв. З одного боку «Самооборона» і «свободівці», які «захищають комунальну власність», з іншого «тітушки» (як стверджують – частина місцевих, частина найнятих «Енергоінвестом» в Києві), які «захищають інтереси громади». Адміністративне приміщення тепломережі займають «Самооборона» та «свободівці» і барикадуються всередині. Група «тітушок» блокує будівлю і готується до штурму. Пристрасті кипіли не на жарт, і тільки поява спецпризначенців — поліції з Хмельницького — зупинила зіткнення. Зранку 16 січня в Шепетівку прибув очільник обласної поліції. Микола Семенишин швидко заспокоїв усіх «бойовиків»: «Будете битися – «запакуємо» усіх. Безчинства не дозволимо». Тож гарячі голови заспокоїлися, обійшлося без серйозних сутичок. Міська рада і «Енергоінвест» пішли на тимчасову мирову: тепломережу «опломбували» і передали під нагляд охоронній структурі. Що далі?
Хто начальник?   
Ситуація склалася не з простих. Не позаздриш директору Шепетівського КП водопровідно-каналізаційного господарства Віталію Бикову. Формально тепломережа за усіма юридичними канонами передана на баланс водоканалу. Так було раніше, два комунальні підприємства працювали під одним управлінським дахом. Пану Бикову довелося докласти чимало зусиль, аби навести порядок на водоканалі, який міська рада відсудила в «Енергоінвесту» ще навесні 2014 року. Нині це успішне прибуткове підприємство, яке розвивається і модернізується. Шепетівський водоканал за підсумками 2015 року отримав відзнаку «Краще комунальне підприємство року». Віталій Биков каже: «Готові наводити порядок і на тепломережі, але фактично, комунальники її зараз не контролюють».
Заручниками ситуації став трудовий колектив тепломережі. Людям, за великим рахунком, байдуже хто керуватиме підприємством, головне, щоб виплачували зарплату і трудівники не залишилися без роботи. Зараз вони розгублені, бо не знають хто у них легітимний начальник. Значна частина колективу вже написали заяви на перехід у комунальне підприємство. Але боси «Енергоінвесту» не поспішають звільняти людей, навіть якщо працівник хоче піти за власним бажанням. Наразі навіть не зрозуміло, хто реально постачає тепло шепетівчанам. Знову ж, де-юре цим вже займається водоканал. Де-факто, платіжки за тепло розсилає «Енергоінвест». Найголовніше питання зараз – хто буде повертати «Нафтогазу» кошти за спожите блакитне паливо? За останніми даними, борг «Енергоінвесту» за спожитий газ складає більше 53 мільйонів гривень. До закінчення опалювального сезону сума може сягнути 65-70 мільйонів. Рано чи пізно «Нафтогаз» зажадає повернення цих грошей, когось таки поставлять у дуже незручну «позу». У державного монополіста є дуже проста практика: хто володіє майном – за тим і борги. Тож цілком реально, що колосальний борговий тягар може впасти на плечі міського бюджету. Будуть його списувати чи ні – питання. Як з юридичної точки зору забрати у концесіонерів тепломережу і не проковтнути разом з нею космічні борги? Над цією проблемою доведеться добряче почухати потилицю. Власне, на такий розклад і ставили «енергоінвестівці». Статутний фонд «Енергоінвесту» — 100 тисяч гривень. І це все, що концесіонери можуть запропонувати.
Після бою    
Варто віддати належне справжнім професіоналам з «Енергоінвесту». В газових питаннях вони розбираються дуже добре і чудово розуміють структуру галузі. Їхня логіка проста і прагматична: схема себе вичерпала, все що залишилося – досидіти до кінця опалювального сезону, зібрати плату за тепло, спакувати валізи і піти по-англійськи, не попрощавшись. Схема їх роботи з самого початку була дійсно «геніальною»: брати у «Нафтогазу» паливо, не розраховуватися за нього і надавати послуги з теплопостачання. Відсоток прибутковості — грандіозний. «Нафтогаз» увесь час чомусь мовчав. Як «Подільські вісті» писали раніше – газ, який постачають для Шепетівки, є вітчизняним і «дарується» цей чарівний газ (за який нікого і нічого не питають) лише «своїм» людям.
Представники «Енергоінвесту» стверджують, що за час концесії вони провели багато модернізаційних робіт, вклали чималі кошти в розвиток тепломережі. Але це лише слова, бо хто буде розкопувати землю і дивитися, де і які труби замінено. Головне, щоб все було гарно на папері, а так воно чи ні, Бог його знає. Цікава ситуація з новими котлами, які «Енергоінвест» нібито встановив на підприємстві. Виявилося, що обладнання вони не купували і навіть не брали у лізинг, а просто ... орендували. Завтра, цілком ймовірно що приватна компанія помахає Шепетівці білою хустиною і котли поїдуть назад до свого реального власника. Погодьтеся — це важко назвати інвестицією.
З іншого боку, є думки: «Чому міська влада почала «розборки» під час опалювального сезону? Не краще було б дочекатися його завершення, звести баланс, провести інвентаризацію і почати з чистого аркуша? Нехай концесіо-нери допрацюють і йдуть собі далі». Однак у влади свої аргументи: «Енергоінвест» позбирає оплату за сезон надання послуг, а комунальникам потім зводити кінці з кінцями до початку нового опалювального періоду. Так діло не піде.
«Енергоінвестівці» ж прозоро натякають: міська влада сама хоче очолити вигідну газову схему. Аргумент цікавий, але для початку «Енергонівест» мав  би заплатити за «Шепетівський бенкет», який коштував державному бюджету дуже дорого.
У зв`язку з цим, виникає чимало запитань до «Нафтогазу», який, фактично, дозволив себе обкрадати. Судячи з усього, ниточка геніальної газової схеми тягнеться саме у високі кабінети вітчизняного газового монополіста. Хто буде і чи буде смикати за цю ниточку в Шепетівці — питання відкрите.