Міжнародний  день  лісу  святкують 21 березня, починаючи з 1971 року. Щороку в цей день фахівці з усього світу обговорюють  всі аспекти багатства  й корисності лісу, закликають до його збереження та примноження.

Нині ліси вкривають близько  третини площі  планети. Майже половина цих насаджень лежить у зоні тропічних лісів, 25 відсотків розташовані  в Північній  півкулі. Лісові екосистеми беруть участь у формуванні клімату планети, переробляють шкідливі викиди, формують склад атмосфери, відіграють важливу роль у збереженні родючості ґрунтів та ландшафтів, мають важливе значення при водообміні. Крім всього цього, ліси — це дім для великої кількості різноманітних видів тварин. Прикро, але площа лісів на планеті протягом тривалого часу неухильно зменшується.
Загальна площа земель лісового фонду України становить 10,8 млн. га, з яких вкрито лісовою рослинністю 9,5 млн. га. Це —  15,7 відсотка території держави. За 50 років лісистість зросла майже в 1,5 раза, а запас деревини – в 2,5  і досяг 1,8 млрд. кубометрів. У лісах  росте 200 деревних і чагарникових порід. Україна, незважаючи на невелику лісистість території, за площею і запасами лісу є європейською лісовою державою. За площею лісів вона посідає восьме місце в Європі (не враховуючи Росію). В Україні 56 відсотків наса-
джень молоді.
Ліси Хмельниччини займають площу 281,6 тис. га. Державні лісогосподарські підприємства  обласного управління лісового та мисливського господарства ведуть  комплексну лісогосподарську діяльність   на площі  192,5 тис. га. На решті площ господарюють підприємства інших відомств. Лісистість області — 13 відсотків.  Якщо  на  півночі  області (Славутський, Шепетівський, Полонський, Ізяславський райони) вона  становить від 18 до 30 відсотків, то  в  центральній  та  південній частинах – від 2 до 15. Найменша площа  лісів у  Волочиському  і  Теофіпольському  районах – 1,9  та 2,3 процента  відповідно.
За науковими підрахунками  встановлено,  що  оптимальний  показник  лісистості  для  Хмельниччини  повинен  складати  17 відсотків,  а  це  означає,  що  площа  лісів  має  зрости  майже  на 85 тисяч гектарів.