З давніх-давен повелося, що красу кожної дівчини підкреслює, доповнює, вирізняє виплекане волосся. Образ справжньої українки уособлює в собі «косу до пояса», що є ознакою вродливості, ніжності, скромності.
Але час нестримно летить і вносить певні зміни у зовнішність, стиль, характер представниць прекрасної статі. Не лише короткі зачіски наблизили емансипованих жінок до чоловіків. Професійні навантаження і навіть суто чоловічі побутові клопоти також лягли на плечі жінок.
Проте, погодьтеся, за будь-яких часів не перестане вражати і викликати захоплення коса, розкішне волосся. Зокрема — наших подолянок.
Тож у свято весни ми започатковуємо рубрику: «Коса — дівоча краса», аби розповідати про наших чудових землячок, які переконують нас у цьому. Вони — різні за віком, освітою, професією, мають різні захоплення. І кожна з них варта того, аби її фото було опубліковане у «Подільських вістях».
Ми звертаємося до усіх читачів газети з проханням надсилати світлини, коротеньку розповідь про тих представниць прекрасної статі, котрі подивують нас своїм волоссям.
Наступного року, коли наша газета відзначатиме своє 100-ліття, переможців конкурсу «Коса — дівоча краса» запросимо на урочистості з цієї нагоди і вручимо подарунки.                  

А відкриває сьогодні рубрику Юлія Смик, керівник народного ансамблю бального танцю «Перлина» при Волочиському центрі культури і дозвілля.
Практично з дитинства Юля не обрізала волосся. І тепер його довжина сягає 70 сантиметрів. Коли її чоловік Олександр уперше зустрів Юлю у товаристві друзів, то не міг стримати захоплення від її напрочуд гарного волосся. А тепер і їхній синочок, чотирирічний Макар, стверджує, що його мама — найкраща, як і її волосся.
Окремі знайомі радили дівчині обрізати коси. Мовляв, мороки багато, та й модними були короткі зачіски. І хоч талановита хореограф і справді догляду за волоссям приділяє чимало часу та, каже, що в такому образі почувається комфортно і впевнено. Жодного разу Юлине волосся її не розчарувало. Навпаки, часто чула компліменти саме завдяки йому.
У танцювальному колективі, який очолює Юлія Смик, є дівчатка, які відрощують волосся, аби бути схожою на свою наставницю.
Надто добре розуміє, як треба доглядати за таким довгим волоссям найкраща Юлина подруга — Сюзанна, котра зараз проживає з батьками в Іспанії і також пишається своєю косою. Попри те, що під час спілкування діляться дівчата своїми секретами, обов’язково заводять мову про шампуні, маски для волосся. Краса ж потребує не лише «жертв», а й великої уваги.