Ще нечеканний, проте впевнений крок, але вже дзвінкоголосе в унісон «Героям слава», Гімн України, щирі хвилюючі слова найсвятішої в їхньому житті клятви… Курсанти-першокурсники Національної академії Держприкордонслужби України урочисто присягли на вірність українському народові.

Цьогоріч їх 350—325 хлопців та 25 дівчат. 78 із них закінчили військові ліцеї, 12 курсантів першого курсу — представники військових династій, продовжувачі почесної справи — захисника кордонів Батьківщини, п’ятеро вже брали участь у військових діях, 23 першокурсники — кандидати та майстри з різних видів спорту. Правда, вражаюче? За ними ж бо майбутнє країни.
Як завжди, піднесено урочисто приймали у курсантську сім’ю вчорашніх абітурієнтів: з виступом плац-параду, що зайняв перше місце на День незалежності у Києві, довершеною композицією ансамблю пісні і танцю Держ- прикордонслужби України, синьо-жовтими кульками, що понесли в небо побажання «Щасти вам, першокурсники», сльозами радості батьків, щирими вітаннями рідних, настановами почесних гостей, благословенням священиків… А вони, зовсім юні, так віддано і щиро читали текст присяги й так трепетно брали до рук зелені свої берети, котрі цьогоріч вперше вручали урочисто — на плацу.
Хвилиною мовчання, приспустивши прапори, вшанували прикордонників, які віддали свої життя за мирне небо над Україною. Традиційно були цього дня нагороди, відзнаки й присвоєння чергових звань.
Вітали й зичили всіляких гараздів, мирного навчання та успішної служби справжніх патріотів, які обрали таку почесну професію, заступник голови Державної прикордонної служби України генерал-лейтенант Олег Бляшенко, депутат Верховної Ради України Сергій Лабазюк, керівники області та міста, духовенство, рідні та друзі.
«Наразі здійснюється посилення військової, правоохоронної компоненти, а ми — військовий заклад, у якому несталі навчальні програми, бо ж сьогодення диктує нові накази та вимоги щодо технології охорони державного кордону, тож реагуємо миттєво, впроваджуючи потрібні зміни у навчальний процес, — зазначив ректор Олег Шинкарук. — Цьогоріч ми виконали державне замовлення, вперше за п’ятнадцять років набравши 350 курсантів. Але на сьогодні відповідно до бачень голови держприкордонслужби Петра Цигикала, і цього недостатньо, бо щільність присутності прикордонників на кордонах буде різко збільшена». Тож у наступному році на вірність українському народу присягнуть ще більше курсантів-першокурсників.