Нещодавно на міжнародній виставці «Зброя та безпека — 2018» вітчизняна оборонна галузь презентувала нову установку реактивного залпового вогню «Берест». Автори новинки, що вдвічі приємно, спеціалісти Шепетівського ремонтного заводу, який очолює О. Ф. Турінський, провели глибоку модернізацію застарілої радянської системи БМ-21 «Град».

Забігаючи наперед зазначимо, що промоніторили російські спеціалізовані ресурси, які відстежують та аналізують нові зразки техніки, і навіть тамтешні спеціалісти визнають значні переваги «Береста».
Що з технічних характеристик якісно вирізняє «Берест»? По перше, що надзвичайно важливо в умовах збройного конфлікту і значної залежності вітчизняної оборонки від поставок з Росії, — «Берест» — це стовідсотково український продукт до найменших комплектуючих. Важливою складовою стала заміна ходової частини на вітчизняний КрАЗ. Українська РСЗО оснащена новітньою електронікою, що дозволяє більш ефективно здійснювати стрільбу. Особливо це поліпшення відобразилося на швидкості і точності ведення вогневого залпу. Завдяки технічному оснащенню, екіпаж «Береста» може вести вогонь, не полишаючи кабіни, і оперативно отримувати координати цілей в режимі реального часу.  
Ще однією дуже важливою складовою стало збільшення потужності залпу з сорока ракет у БМ-21, до п’ятдесяти у «Береста». Це суттєво збільшує вогневий потенціал системи, охоплення території обстрілу і фактичного враження.
Презентуючи «Берест» на міжнародній виставці, секретар РНБО Олександр Турчинов зазначив, що КБ «Південне» вже займається розробкою українського боєприпасу під нову РСЗО. За словами Турчинова, ракети будуть мати більшу потужність і дальність стрільби. Цей крок, знову ж таки знівелює залежність нашої реактивної артилерії від Росії.
Шепетівські зброярі внесли свій неоціненний вклад у розвиток вітчизняної оборонної галузі. Тепер справа за державою і налагодженням масового виробництва «Береста». За цією системою майбутнє української реактивної артилерії і гарантія безпеки нашої держави.