відзначили визволення Проскурова у 1944-му.

75 років тому 304 стрілецька дивізія раптовою атакою оволоділа Лезневим. Частини 127 дивізії атакували Гречани, а розвідники 2-ї повітряно-десантної дивізії з боєм увірвалися в Ружичну. Так місто було оточене, і всі шляхи для відступу німців перекриті. Тому командування прийняло рішення — звільнити Проскурів у ніч на 25 березня...

 Цей день закарбований в історії як великий подвиг наших воїнів, які, зібравши всю волю і відвагу, звільнили місто від нацистів. Тож аби вшанувати пам’ять усіх полеглих в цій важкій битві, на меморіальному комплексі «Вічний вогонь» відбулося покладання квітів, у якому взяли участь керівники області та міста, ветерани, представники громадських організацій і установ та жителі Хмельницького. Хвилиною мовчання присутні пом’янули загиблих воїнів. А в дитячій школі образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва відбулося підписання акта передачі-прийому обласної Естафети пам’яті «Слава визволителям України!».
Загалом за час окупації в Проскурові було знищено 9500 євреїв, більше 60 тисяч військовополонених, розстріляно 16570 мирних жителів і 3252 воїни віддали свої життя, визволяючи місто.