Учасників бойових дій на території інших держав вшановують в Україні 15 лютого. Водночас у цей день відзначають річницю виведення наших військ з Афганістану. Це одна із найтрагічніших сторінок в історії України.

З початку війни на сході воїни-інтернаціоналісти одні з перших стали на захист кордонів Батьківщини. Їхній бойовий досвід згодився на передовій, вони стали наставниками для молодих бійців.
Традиційно до 15 лютого в Україні організовують різноманітні заходи, під час яких вшановують пам’ять про загиблих героїв та дякують військовим, які з честю виконали свій обов’язок. Ветеранів війни вітали і в Головному управлінні Національної поліції області, адже серед співробітників поліції – чимало тих, хто воював у «гарячих точках» на території інших держав і виконував спеціальне завдання.
«Я входив до складу групи спеціального призначення. Нашим завданням були розвідка, боротьба з тими, хто продавав зброю, викриття зрадників», – пригадує Володимир Роговцев, який у 80-ті роки служив у органах внутрішніх справ Хмельниччини та воював у Афганістані.
Розпочався захід традиційно з хвилини мовчання, аби вшанувати воїнів, які не повернулися до рідних домівок: «Це – особливий день, коли збираємося разом та подумки повертаємося в ті далекі часи», – звернувся до присутніх начальник ГУНП у Хмельницькій області Анатолій Щадило.
Свого часу воїни-інтернаціоналісти боролися проти чужого ворога, а сьогодні вони не залишаються осторонь державницьких подій. Під час Революції гідності була створена афганська сотня, а з початком російської агресії сивочолі ветерани – активні учасники бойових дій на сході країни.
Відбувся пам’ятний захід і в Хмельницькому будинку культури, де для воїнів-інтернаціоналістів підготували концертну програму, подяки та подарунки. Зі словами вдячності до присутніх звернувся і помічник народного депутата Сергія Лабазюка.
«Ваші побратими першими стали на захист незалежності нашої країни. Ми дякуємо за вашу відданість військовому обов’язку, за мужність та героїзм, за те, що сьогодні ви слугуєте прикладом для молодих людей, навчаєте їх та мотивуєте», – зазначив Сергій Ковальчук.
Опісля урочистостей присутні колоною вирушили до пам’ятника та поклали квіти – як знак пам’яті про події та про тих, хто загинув на чужині.
Захід організували і в Чорноострівській ОТГ. У Будинок культури, що в селі Грузевиця, запросили воїнів-інтернаціоналістів, актив громади, представників місцевого самоврядування та особовий склад військової частини А3013, що дислокується в населеному пункті.
Загалом тут налічується понад півсотні учасників бойових дій на території інших держав. Двоє молодих хлопців повернулися додому в «чорних тюльпанах» – Олександр Кукурудза та Олександр Батурко.
Проживають на території Чорноострівської ОТГ і бійці, які виконували свій військовий обов’язок не лише в Афганістані. Серед них Григорій Мартинюк, який у 50-х роках брав участь у бойових діях в Угорщині. Хоч з того часу минуло вже понад 60 років, чоловік, як і його побратими, досі пам’ятає ті події в деталях.
Вшановували воїнів-інтернаціоналістів і в Лісовогринівецькій ОТГ. Тут організували патріотично-виховний захід, розрахований на молодь, адже ті події мають стати уроком для сучасного покоління. Тож воїни-афганці завжди охоче відгукуються на запрошення взяти участь у виховних заходах, які організовують у Лісовогринівецькому ліцеї. Загалом, заходи на патріотичну тематику тут організовують як для наймолодших учнів, так і для старшокласників. За словами заступниці директора із навчально-виховної частини Наталії Лисиченко, для кожної вікової категорії намагаються підібрати максимально ефективний формат роботи.
З покладання квітів та хвилини мовчання розпочалися урочистості у Волочиську. Біля меморіальної стели зібралися воїни-інтернаціоналісти, їхні родини, представники місцевого самоврядування та тутешні жителі.
Щороку до відзначення 15 лютого долучається і народний депутат України Сергій Лабазюк. Його помічники беруть участь у заходах у тергромадах, дякують військовим та їхнім родинам. Цей рік – не став винятком. Учасникам бойових дій вручили подяки, продуктові набори. Крім того, вони завітали до матерів загиблих воїнів, аби вшанувати пам’ять героїв та подякувати їм за виховання мужніх та сміливих синів.