Настали перші дні весни. На галявинах після аномально теплої зими уже квітнуть дивовижні ранньовесняні рослини – первоцвіти, які вітають весну та милують зір своєю надзвичайною, неповторною красою. Але чи знаємо ми, що масове збирання первоцвітів завдає невиправної шкоди природі, не дає можливості рослинам утворити насіння. А виривання квітів з цибулинками призводить до помітного зменшення їхньої кількості у природі, а згодом — до повного зникнення цих рідкісних видів флори.

Цілком ймовірно, що через кілька років ми взагалі не зможемо милуватися чарівною красою первоцвітів, а наші нащадки будуть знати лише з книг і розповідей про шафран Гейфелів, пролісок білосніжний, мати-й-мачуху, сон великий та чорніючий, цибулю ведмежу, горицвіт весняний, білоцвіт весняний, конвалію звичайну, медунку темну, первоцвіт весняний, проліску дволисту, анемону дібровну та розлогу, фіалку запашну, ряст та інші. 

Перші квіти після зимових холодів приносять неабияку радість та задоволення для душі. Та милуватися весняними квітками краще у природі. Адже зірвані первоцвіти не довго даруватимуть радість, а заподіяна шкода природі буде надзвичайно великою. На жаль, букетики пролісків уже продаються на стихійних риках. Тому, задля їхнього збереження, щороку, наприкінці зими та на початку весни, в Україні проводиться всеукраїнська акція «Первоцвіт». Її завдання — привернути увагу до проблеми збереження ранньоквітучих рослин, важливою її складовою є пропаганда відмови від купівлі первоцвітів.

Не зайвим буде нагадати і про те, що вилучення первоцвітів з природи є незаконним. Згідно зі ст. 88-1 КУпАП: «…порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, тягне за собою накладення штрафу від 510 до 1700 грн. з конфіскацією незаконно добутого».

Ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, — тягнуть за собою накладення штрафу від 100 до 215 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією об’єктів рослинного світу.

Тож лісівники закликають усіх громадян захищати первоцвіти, зберегти їх неповторну природну красу для сьогоднішніх та майбутніх поколінь. Адже, зберігаючи життя первоцвітам, ми прикрашаємо своє життя і збережемо їх для своїх нащадків. Бережіть первоцвіти та унікальну природу рідного краю!