Влада Луїсвіллу, найбільшого міста в американському Кентуккі, готова заплатити шалені відступні.

Недосяжним проявом демократії можуть назвати українці подію, що відбулась в штаті Кентуккі, де мерія Луїсвілля оголосила про досягнуту досудову домовленість із родиною темношкірої американки Бреонни Тейлор.

Двадцятишестирічну Бреонну вбили 13 березня поточного року в її ж квартирі в результаті невдалого нічного поліцейського рейду, котрий проводили копи, розслідуючи справу про наркотики.  Коли поліцейські увірвались, хлопець загиблої Кеннет Вокер, який мав зареєстровану зброю, вистрілив у офіцера, бо Кеннету здалось, що це нічний грабіжник. В свою чергу, поліцейський Бретт Генкінсон наосліп десять раз стріляв у відповідь, в результаті чого загинула Тейлор. Саме такий сценарій хаотичних подій наводиться в листі від голови поліцейського департаменту Луїсвілля Роберта Шрьодера до адміністрації міста, у цьому ж документі повідомляється про звільнення Генкінсона з посади. Наразі Генкінсон оскаржує своє звільнення, оскільки вважає свої дії правочинними, а поки триває кримінальне розслідування, воно має визначити, чи будуть висунуті звинувачення всім трьом поліцейським, які брали участь в нічній операції.

Позов проти мерії подала матір Бреонни Тейлор Таміка Тейлор, вона наполягає, що поліція подала запит на ордер з правом нічного обшуку квартири Бреонни на підставі помилкової інформації, отже застосування силових методів було недоцільним. З іншого боку, цей ордер був одним із п’яти, виданих під час розслідування справи про торгівлю наркотиками проти колишнього хлопця загиблої Тейлор – Джамаркуса Гловера.  Гловера того ж вечора заарештували, тільки за іншою адресою.  

Зрозуміло, що справа Бреонни Тейлор набула широкого розголосу саме через протестний  рух у США, поштовхом до якого стала загибель афроамериканця Джорджа Флойда, під час його затримання поліцією в Міннеаполісі. Правда, у тому випадку про жорстокість поліції сказано багато, а про п’ять попередніх судимостей Флойда вже ніхто й не згадує, та Бреона Тейлор, яка працювала молодшою медичною сестрою, до кримінальної відповідальності не притягувалась. Тому домовленість сторін про врегулювання відносин у цивільній справі також містить і перелік заходів щодо реформи місцевої поліції, зокрема передбачається тестування поліцейських на наркотичну залежність, та вимогу посилити контроль над схваленнями запитів на видачу ордерів на обшук. Сім’я загиблої разом із громадою вимагають  збільшити кількість психологів в поліцейських відділках, посилити відповідальність за застосування поліцією сили.

Адвокат родини Тейлор  сказав, що запропонована сума найбільша із будь-коли сплачених за вбивство  темношкірої жінки, але ніякі гроші не повернуть життя Бреонни, котра загинула через необдумане застосування зброї.