Силами волонтерів та небайдужих людей, постраждалі хмельничани тепер мають змогу отримати допомогу у відновленні рухливості тіла та спокою душі.

Ініціаторами та засновниками реабілітаційного центру являються психолог-реабілітолог Олена Бугова та настоятель римо-католицького храму Христа Царя Всесвіту отець Анатолій Білоус. Причиною створення центру, за словами священика, стала ситуація, що склалася в Україні. Саме вона спонукає не бути бездіяльними і підтримати тих, які цього потребують.
Першими відвідувачами були військові, тимчасово відправлені додому для реабілітації. Сьогодні центр «Світоч», що знаходиться у католицькій церкві Христа Царя Всесвіту, надає допомогу бійцям, лікарям, журналістам, волонтерам, родичам мобілізованих та загиблих, вимушеним переселенцям та усім, хто перебуває у стресовому стані у зв’язку з ситуацією в країні. «Здійснюємо це служіння як християни. До кожної людини має бути свій підхід; це не лише фізична допомога, але й духовна. Я переконався, що присутність священика має важливе значення, особливо зараз. До нас звертаються люди різних віросповідань, котрі свідчать про дива зцілення у своєму житті», — зазначає о. Анатолій Білоус, котрий відповідає за духовну сторону адаптації.
Лікувальна програма складається з фізичної реабілітації – відновлення рухливості у пошкоджених кінцівках за допомогою арт-терапії, масажу, дзеркальної фізіотерапії та лікувально-профілактичної фізкультури. «Ми намагаємося пояснити постраждалим, що їхній стан може поліпшитися. Як фізичні травми так і психологічні піддаються лікуванню. Важливо, аби людина була готова прийняти допомогу», — розповідає лікар Олена Бугова.
Особливо запрошують для соціальної адаптації тих, хто втратив близьких. З ними проводять індивідуальні бесіди, також є можливість вступити до групи підтримки. Діти та родини постраждалих в АТО беруть участь у соціально-педагогічній реабілітації, де окрім лікування проводяться майстер-класи з виготовлення ляльок-мотанок, янголів з тканини, листівок та різних сувенірів, що їх потім відправляють на схід України для підтримки захисників. Також парафіяни храму протягом року, майже щотижня, збирають теплий одяг, харчові продукти та засоби гігієни, щоб висловити свою вдячність тим, хто боронить країну. Окрім цього, бійцям було надано дві броньовані машини, отримані від волонтерів. Автомобілі було освячено, один з них витримав розстріл, не втративши жодної людини.
За відсутністю стабільного фінансування, матеріальна база центру цілковито залежить від волонтерів. Отець-настоятель виділив декілька приміщень у храмі, які були обладнані певним чином для учасників реабілітаційних заходів. Щодня центр відвідує троє-четверо осіб, таким чином, від початку свого існування, тобто з лютого, була надана допомога п’ятдесятьом постраждалим. Персонал налічує 24 особи, котрі постійно надають свої послуги і ще близько 30 приходять час від часу. І хоча кожному намагаються приділити максимум уваги, наразі, існує велика потреба у лікарях-реабілітологах, психологах та священиках для надання різноманітної допомоги постраждалим. Також радо приймаються усі бажаючі стати учасником розвитку діяльності «Світоча».