Марія Григорівна Гуменюк приїхала до редакції з самого ранку. Очі аж світилися добротою. «Маю до вас прохання, – розпочинає розмову й подає каліграфічно виписаного листа. – Нам би з сусідкою лелеченя десь прилаштувати: холоди вже не за горами. Якби їло зерно чи щось із городини, ні за що б не віддали – звикли до нього, як до дитяти. А воно ж як звикло! Але з мізерної пенсії риби не накупишся. Може, є де в області який притулок для таких, як наш Малюк».

Багато років на обійсті Людмили Степанівни Коваль з Нових Нетечинець, що на Віньковеччині, живуть лелеки. Щовесни прилітають до свого гнізда, аби восени відлетіти знову. Цьогорічної весни господиня знайшла на землі лелеченя-калічку. У нього було пошкоджене крило, хворі ноги, розповідає наша відвідувачка: «Назвали його Малюком. Ходив, бідолаха, спочатку на колінцях. А оскільки птах їв не все, то і равликів йому збирали, і хробачків, і жабок, і рибку купували, бо ж найбільше вона йому смакує… Придбавали в аптеці вітаміни, кальцій давали.
Малюк виріс, крило загоїлося. Став на ніжки, проте вони в нього ще болять. Людмила з ним весь час займається, щоб розробити крила. А розумний який! Вчує голос господині на городі – прийде до неї. Назад вже дійти сил не має, то, як дитя мале, на руки проситься: обійде наперед і сідає, якщо ж не бере, дзьобиком за одяг тягнутиме. А коли йому наші сусіди, друзі, родичі рибку приносять, дякує: і курличе, і на руки проситься до господині. Як помахає крильми, то відразу пригортається до Людмили голівкою, ну точно, як дитятко. Малюк, як господар, ходить подвір’ям (кури його бояться). А спить у коров’ячих яслах, на сіні (корови вже не тримає Людмила Степанівна). Проте забратися туди, як і вибратися звідти, йому треба допомогти.
Ми так до нього звикли і дуже любимо. Надто ж його рятівниця Людмила не уявляє себе без нього. Проте ідуть холоди, йому потрібне тепло, а найголовніше – належне харчування...»
Як добре, що є у нас такі люди, подумалося, як зачинила редакційні двері Марія Григорівна. За добро Господь сторицею віддячить. Шановні читачі, прилаштуймо Малюка!