Надрукувати
Категорія: Новини

22 листопада у Хмельницькому на плацу військової частини Сил спеціальних операцій в останню путь провели 33-річного старшого солдата Уберта Мрачковського, який загинув 19 листопада 2021 року від ворожої кулі під час виконання бойового завдання на Луганщині. 

Попрощатися з відчайдушним героєм, патріотом України, військовослужбовцем, побратимом, сином і батьком двох дітей прийшло багато мешканців і гостей міста Хмельницький, офіцерів Командування ССО, представників державної та місцевої влади, друзів, рідних і близьких Уберта Валерійовича, волонтерів, представників патріотичних громадських організацій та просто небайдужих і вдячних за подвиг краян.

Він почав свою армійську службу зі строкової у 80-му ОАЕМП у 2006-му (сьогодні 80-та ОДШБр. — Авт.). У 2014 році брав участь у боях за Савур-Могилу у складі 51-ї ОМБр. Був поранений, проте після одужання повернувся на фронт. Брав участь у боях за Дебальцеве у складі 128-ї ОГШБр. У листопаді 2015 року нагороджений орденом «За мужність» III ступеня. Указом Президента України від 21.11.2021 старшого солдата Уберта Мрачковського (посмертно) нагороджено орденом «За мужність» II ступеня. Залишилися дружина та двоє дітей.

Командувач Сил спеціальних операцій Збройних Сил України генерал-майор Григорій Галаган висловив щирі співчуття рідним та близьким Уберта Мрачковського та подякував загиблому герою за звитягу та найдорожчу ціну, найвищу пожертву, яку той віддав у справі захисту Батьківщини від ворога в російсько-українській війні. Звертаючись до найрідніших, подякував матері й дружині за сина й чоловіка та вручив грамоту пошани від Головнокомандувача ЗС України генерал-лейтенанта Валерія Залужного.

На зображенні може бути: 1 особа та текст

— Він був одним з найкращих і найрезультативніших воїнів нашого підрозділу. Це захисник України, який вартий найвищих державних нагород. Дякуємо, друже Уберте! Ми продовжимо, ми помстимося! Спочивай з миром! — сказав у своєму прощальному слові командир підрозділу, в якому служив Уберт.

Поховали старшого солдата Уберта Мрачковського на Алеї Слави Хмельницького міського кладовища. Його надгробок став 34-м за ліком з тих мешканців Хмельницького, які з 2014 року загинули за волю і цілісність України на Донбасі.