За період воєнних дій у Хмельницькому обласному перинатальному центрі народилося 30 немовлят. Один із них — хлопчик вагою 3800 грамів з’явився на світ у бомбосховищі.

Колишній підвал обласного перинатального центру переобладнали у місце тимчасового перебування. Під час сигналу повітряної тривоги вагітних і породіль медики спускають у це приміщення. А в їдальні для персоналу облаштували операційну. «Може статися, що під час сигналу тривоги потрібно буде оперувати якусь жінку. Тому ми сформували маленьку філію, скажімо так, дитячої реанімації. І поруч, де раніше в нас був гардероб, сьогодні — відділення реанімації. Коли чуємо сигнал тривоги, спускаємо дітей з відділення реанімації, і вони там перебувають на кисневій підтримці. Всі післяпологові жінки з дітьми, всі вагітні спускаються також», — розповідає заступниця директора Хмельницької обласної лікарні з акушерсько-гінекологічної допомоги Лариса Притуляк.
Леся Федорук — мама немовляти, яке народилося в бомбосховищі, приїхала до перинатального центру з Віньковеччини, де пологовий будинок закритий. Хоч народжувати їй довелося в незвичних умовах, налаштована була позитивно. Головне, каже, щоб наші бійці якомога швидше вибороли мир для України та діток, які народжуються у цей складний період.