Створення регіонального центру кардіології і кардіохірургії в Хмельницькому стане ще одним кроком на шляху до європейського рівня медицини. На базі обласного кардіологічного диспансеру планують відкрити оновлені терапевтичне і кардіохірургічне відділення. Проте саме об’єднання цих двох відділень стало першим каменем спотикання на шляху до створення кардіоцентру. І якщо кардіохірурги не проти «переїхати», то терапевти приймати їх не хочуть. Тому, щоб обговорити усі «за» і «проти», представники обох медичних закладів зустрілися за круглим столом. Але домовитися так і не змогли.

 

Позитивні зміни у разі реорганізації медичних закладів вбачає директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Яків Цуглевич. Тим паче, що подібні заклади вже функціонують у Полтаві, Херсоні та Черкасах. За його словами, насамперед це якнайкраще позначиться на швидкості лікування пацієнтів. «Хворих з підозрою на гострий інфаркт міокарда чи коронарний синдром для проведення низки обстежень потрібно з кардіологічного диспансеру везти в обласну лікарню. А це займає чи не півгодини часу, тоді як для швидкого одужання потрібно надати допомогу протягом двох-шести годин. То чому б не об’єднати ці два заклади в один, і витрачати час на лікування пацієнтів, а не на переїзди з одного медзакладу в інший?», — запропонував Яків Миколайович. Цю думку підтримав і Андрій Кланца, завідуючий відділенням кардіо- та ендоваскулярної хірургії обласної лікарні. Він наголосив, що варто подумати про майбутнє медичних закладів, їхню модернізацію та розвиток.  
Заступник голови Хмельницької обласної ради Ігор Хитрук також став на бік реорганізації. «Об’єднання обласного кардіодиспансеру з кардіохірургічним відділенням обласної лікарні не позначиться на кількості робочих місць у обох закладах. Тому говорити про безробіття медиків немає підстав», — додав Ігор Вікторович.
Дещо іншої думки притримується головний лікар обласного кардіодиспансеру Ігор Салабай. На його переконання, об’єднання терапії та хірургії витіснить із регіонального кардіоцентру терапевтичне відділення.
— Якщо раніше возили хворих до обласної лікарні, то чому зараз потрібно щось змінювати? — зауважив головний лікар. — І, взагалі, питання реорганізації зараз не на часі. В країні війна, і варто, в першу чергу, подумати про такі відділення як травматологія, ортопедія і загальна хірургія. Адже більшість пацієнтів звертаються саме в ці відділення.
На підтримку головного лікаря виступили і працівники кардіодиспансеру. Занепокоєні загостреною ситуацією навколо реорганізації закладу, вони заявили, що успішним центр може бути лише за умови добудови необхідних приміщень для кардіохірургії.
Врешті-решт, після півторагодинної дискусії, заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко запропонував створити робочу групу з провідних спеціалістів у галузі кардіології та кардіохірургії. «Нехай створена робоча група вивчить усі питання і складе план реорганізації. І лише після ознайомлення з планом можна буде приймати виважене рішення, яке б у майбутньому дало позитивний результат у лікуванні хворих», — додав заступник голови облдержадміністрації.