Ті, за чиїми плечима безпека і міць українських кордонів, ті, у чиїм серці Батьківщина, ті, кого зовуть міцнішими за метал, кому невідомі втома і страх, ті, кому першому доводиться зустрічати агресора, ті, для кого перш за все честь, — прикордонники — відзначили днями своє професійне свято. Оскільки Хмельницький вважається столицею прикордонників України, то відзначали свято справжніх офіцерів, як і належить — на високому рівні.

Передувала власне святкуванню зустріч керівництва академії з депутатським корпусом, керівниками управлінь та відомств Хмельницької міської ради.
«Ідея проведення такого заходу виникла не спонтанно, адже відповідно до Указу Президента України «Про шефську допомогу військовим частинам Збройних Сил України, Національної гвардії України та Державної прикордонної служби України» академія, віднедавна стала підшефною військовою частиною міської ради», — зазначив ректор академії Олег Шинкарук. Хоча й до цього співпраця закладу з громадою міста й міською радою зокрема була доволі активною, та все ж на зустрічі обговорили ґрунтовну програму роботи над розвитком міста та національно-патріотичним вихованням його жителів.
Олег Миколайович розповів історію закладу, не без гордості поінформувавши про активну участь прикордонників в АТО: на кордонах постійно перебуває три мотоманеврених групи, а 394 офіцери взяли участь в антитерористичній операції… З болем згадав загиблих. Зокрема, Павла Дияка… П’ять військових нагороджено за мужність та героїзм. Заклад підготував більше двох тисяч спеціалістів для зони проведення антитерористичної операції: зенітників, саперів, штурмовиків…
Гостям показали кафедри, продемонстрували корпуси академії, матеріально-навчальну базу, висококласне обладнання… І навіть повезли на тренувальну базу. Отут то вже запрошені зрозуміли справжню важкість і відповідальність почесної професії прикордонника: адже продемонстрували курсанти свою підготовку із залученням справжньої бойової техніки, роботу навчального пункту пропуску, познайомили з особливостями проведення контролю та заходів, спрямованих на протидію порушникам. Все по-справжньому: зі зброєю, собаками, професійно…І навіть надавали першу медичну допомогу.
…А ще цього дня в академії розгорнулася виставка: свої роботи – картини, виконані у стилі комп’ютерної графіки, присвячені прикордонникам сьогодення, учасникам АТО, представила литовка Беата Куркуль, яка вже кілька років поспіль проживає в Україні, займається волонтерством. Усі герої, як власне й події, на її картинах справжні, вихоплені з фото чи почуті від знайомих прикордонників. До сліз проймає картина, де прикордонник тримає на руках маленького сина… А інша, до прикладу, присвячена офіцеру, якому не судилося побачити народжену через півроку після його смерті донечку… «Я роблю це, аби показати мужність, безстрашність наших прикордонників, аби висловити їм свої повагу, любов і захоплення», — наголосила Беата.
Ну і, зрозуміло, традиційно в Будинку культури закладу відбулися урочистості. Вітали винуватців свята ректор Олег Шинкарук, який, до слова, зачитав й вітальну листівку від голови Держприкордонслужби України Віктора Назаренка, керівники області та міста. Були цього дня грамоти, цінні подарунки, присвоєння чергових звань… Був прекрасний концерт. От тільки засмучує єдине: вже кілька років поспіль передує урочистостям хвилина мовчання за тих, хто віддав своє життя за наше мирне небо у неоголошеній гібридній війні. Так хочеться вже миру на рідній землі…
А в суботу в Національній академії Державної прикордонної служби України провели доволі оригінальний флешмоб під назвою «Чисті руки». На плацу закладу вишикувався персонал академії у заклик: «Стоп корупції». Цю операцію, що покликана виявити та остаточно викорінити корупційні схеми у лавах прикордонників, розпочала Державна прикордонна служба України.
Не забув персонал закладу і про наймолодших хмельничан: у суботу в парку імені Шевченка провели для діток святкове дійство «Місто професій». Малі хмельничани, отримавши спеціальні паспорти, побували у прикордонних нарядах, пробували себе у ролі криміналістів, перекладачів, зв’язківців, кінологів…. За це отримували віртуальну зарплату, яку потім тратили у магазині солодощів.
Відбулася й ще одна знакова подія, якою мають пишатися мешканці столиці прикордонників: Указом Президента України № 226 від 28 травня ректору Національної академії Держприкордонслужби України імені Богдана Хмельницького полковнику Олегу Шинкаруку присвоєно військове звання генерал-майор.