Минулої неділі на плацу Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького урочисто  присягли на вірність народові й державі 488 військових-строковиків. Уже дев’ять років відомство не навчало й не випускало військових строкової служби, та російська агресія змусила до цього кроку, адже українські кордони нині потребують не лише охорони, але й оборони.

Справжніх патріотів, мужніх юнаків з різних регіонів нашої країни  вітали й давали щирі настанови голова Держприкордонслужби України генерал-полковник Віктор Назаренко, ректор академії генерал-майор Олег Шинкарук, керівники області й міста, народні депутати України, батьки, наречені…
 «Ми приймаємо молодих патріо-тів до лав служби.  Цього весняного призову їх буде майже чотирьох тисяч. Переконаний, що з  їхнім приходом укомплектованість на різних ділянках буде достатньою, щоб виконувати поставлені завдання», – зазначив голова Держприкордонслужби і запевнив, що ці хлопці  нестимуть службу на мирних кордонах, а не у зоні проведення АТО.
Розповів Віктор Назаренко і  про участь представників саме їхнього відомства у гібридній війні. Понад п’ятнадцять тисяч прикордонників пройшло горнило АТО, 697 з них отримали нагороди. 69 прикордонників віддали свої життя за мирне небо. Пам’ять про них вшанували хвилиною мовчання.  
«Для строковиків розроблені принципово нові навчальні програми. Якщо ми навчаємо курсантів чотири роки, включивши вже в програму і той досвід, який нам дала війна,  то тут мали цю інформацію передати за місяць. Сьогодні склали присягу молоді люди, хлопці мотивовані, патріоти, які свідомо прийшли до нас і стануть на охорону кордону», – сказав ректор академії  Олег Шинкарук.
Були цього дня й присвоєння чергових військових звань, й вручення нагрудних знаків, медалей, грамот і подяк персоналу академії. На адресу мужніх лунали найкращі слова подяки…
…Юнаки мужньо й урочисто відчеканюють слова військової присяги. Отець Антоній, митрополит Хмельницький і Кам’янець-Подільський читає з трибуни молитву, благословляючи нове поповнення прикордонної служби держави. Під величне «Боже Великий Єдиний, нам Україну храни» злітають у небо білі голуби – провісники миру, а слідом за ними великі й малі жовто-блакитні кульки гордо підіймають увись пророчий напис на українському прапорі: «Успіхів вам, воїни-прикордонники». Військові крокують плацом академії… Зі сльозами на очах обіймають мужніх прикордонників батьки і наречені.

Дай Боже вам, хлопці, мирної служби, а Україні пошли  довгоочікуваний  мир!