Незаконна торгівля може спричинити епідемію свинячої чуми на Хмельниччині.

Африканська чума свиней – це вірусна хвороба, від якої ще не винайдено ліків. Не так давно вона дісталася й до Хмельниччини. В травні у селі Гірчична Дунаєвецького району  зареєстровано спалах цієї хвороби. Внаслідок цього знищили всіх свиней у населеному пункті та обмежили переміщення та реалізацію тварин та м’яса на території Дунаєвецького, Віньковецького, Новоушицького, Кам’янець-Подільського та Ярмолинецького районів. А ще на початку 2016 року  зареєстровано вісім випадків АЧС: у Полтавській, Одеській, Житомирській та Кіровоградській областях.
Немає гарантії, що вірус свинячої чуми не пошириться Хмельниччиною. Незаконна торгівля свиньми – один з найбільш ймовірних способів занесення  хвороби  до обласного центру. АЧС не загрожує  здоров’ю людини, але завдає значних економічних збитків, бо призводить до загибелі 98% хворих тварин. При її ліквідації знищується все поголів’я свиней.
На  вулиці Західно-Окружній, в районі автосервісу «Юнас»,  на узбіччі дороги, щотижня в неділю, з 4.00 до 8.00 ранку, сільські мешканці Хмельниччини організовують стихійну торгівлю живими свиньми з автомобілів та причепів, звичайно, без  відповідних ветеринарних документів. Крім того, продавці грубо порушують правила дорожнього руху, адже стоять практично на проїжджій частині. По-перше, маємо загрозу зараження тварин на території міста, по-друге, високу імовірність дорожньо-транспортних пригод, стверджує Дмитро Романець, завідуючий протиепізоотичним відділом Хмельницької міської державної лікарні ветеринарної медицини.
Як альтернативу торговцям запропонували місце для реалізації тварин на території авторинку «Поділля Авто» на Вінницькому шосе, 12/2 (мікрорайон Лезневе).
— Місце придатне, асфальтоване, там створено всі умови для вільної торгівлі. З директором ринку укладено угоду про проведення торгівлі, на території ринку є вбиральні. Натомість люди відмовилися, тому що місцина на вулиці Західно-Окружній облюбована ними давно. Усі знають її як місце, де можна придбати свиней,  – зазначає Дмитро Дмитрович.
Зараз працівники поліції, ветеринарної та інших служб регулярно вживають заходів для недопущення стихійної торгівлі.
«Минулої неділі теж приїжджало до десятка автомобілів з товаром. Ми з 4-ої ранку стоїмо на посту та одразу направляємо їх у бік Вінницького шосе, на територію авторинку «Поділля Авто». Будемо тут щонеділі до тих пір, доки селяни не нададуть перевагу законній торгівлі замість стихійної», — запевняє співробітник ГУ Національної поліції в області Сергій Микитюк.