На ознайомчому семінарі, який пройшов за підтримки німецького Фонду Ганса Зайделя в рамках проекту «Староста об’єднаної територіальної громади та громадськість: виклики сьогодення», були присутні 26 голів міських, селищних, сільських об’єднаних територіальних громад області та понад 100 старост цих громад.

Метою цього проекту є розширення знань, навичок роботи старост із громадськістю сіл, селищ; використання в роботі інформаційно-комунікаційних технологій; практичні поради, обмін досвідом.
Участь у підписанні протоколу намірів про співробітництво взяли голова обласної ради Михайло Загородний, т. в. о. заступника голови облдержадміністрації Володимир Олійник, керівник проекту Фонду Ганса Зайделя в Україні, Республіці Молдова та Румунії Даніель  Зайберлінг, директор Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації Микола Баюк.
Як зазначив голова обласної ради Михайло Загородний, проведення реформи децентралізації є найуспішнішою та найефективнішою у нашій державі. Зокрема, Хмельниччина сьогодні має один із кращих показників зі створення об’єднаних територіальних громад, разом з державною підтримкою та значними фінансовими можливостями в області вже створено 26 ОТГ.
У березні-листопаді 2017 року передбачено проведення низки заходів та навчань старост об’єднаних територіальних громад Хмельницької області.
На підсумковому етапі (жовтень-листопад 2017 року) з метою розповсюдження досвіду Хмельницької області щодо розвитку місцевого самоврядування та реалізації проекту на теренах України буде проведено Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Розвиток місцевого самоврядування. Становлення інституту старости» та видано науково-практичний посібник «Становлення інституту старости: перші кроки».