Євтим Сіцінський у своїй фундаментальній праці «Приходы и церкви Подольской епархии» зазначає: «Привороття… розміщене в ущелині гір, при р. Мукші, в Медоборських лісах. Це – одне із найкрасивіших поселень Поділля». Можна собі лише уявити ту райську місцину понад століття тому, якщо тепер вона не менш приваблива. Хто бодай раз відвідав цей край, назавжди залишиться у світлих згадках.

Тут народилися талановиті і сильні українським духом такі постаті, як Павло Богацький – редактор і видавець журналу «Українська Хата», учасник визвольного руху в 20-х роках, Віктор Приходько – голова Подільської губернської народної управи, який в еміграції тривалий час очолював Український Конгресовий Комітет у США, відомий художник-графік України та Казахстану Сергій Кукуруза, декабрист Павло Вигодовський, письменники Василь Гарба, Микола Білкун, Віктор Грабовський та інші.
У спогадах «Під сонцем Поділля» Віктор Приходько назвав іще одне ім’я – Леонтія Єзерницького, однокласника по Приворотській духовній школі й Подільській духовній семінарії, активного приятеля по громадсько-політичній роботі. Описуючи Привороття, що зачаїлося «між лісами, скалами й долинами. Кругом нетри, дичина й … привілля», автор змальовує Циганський Яр. «Але чи знаєте ви, читачу, що таке Циганський Яр? Ну, розуміється, не знаєте! Які ж можуть бути розмови! Інша річ, якби цей Циганський Яр був десь у німців чи французів, то, звичайно, ми про нього знали б, встидались би не знати, ще й лікуватись їздили б, бо то ж був би світовий курорт. Ну, а у нас, в Ушицькому, чи, як часом перекривляються – Вошицькому повіті, це звичайнісінький собі яр, де справді, в зимі мешкають у своїх маленьких хижах цигани. Але подивились би на цей «звичайнісінький яр»! Це ж красота! З обох боків ліс, а серединою широка долина. Долиною «в’ється річечка, як шкло вона блищить», а над річечкою похилились верби, між якими біліють маленькі циганські хатки». Ну як же можна було оминути цей славний Яр! Уродженець с. Подільське (назву Привороття замінено у 1962 році), а нині – поет, доцент Хмельницького національного університету Віталій Міхалевський, як професійний гід, повів нас туди. Захоплююча картина! Дух перехоплює від споглядання мальовничого краєвиду! Правда, посеред «зеленого моря», що розкошує у проміннях сонця, запаху трав і квітів, на схилі яру стоїть сиротливо обдерта, замшіла циганська хатина… Прибувши до села, оглянули колишні будівлі Приворотського духовного училища, обнесені високою стіною: тут опановували науку бурсаки. Звідси у широкий світ пішло чимало випускників, які прославили свій рідний край і Вкраїну.
… В ошатній двоповерховій сільській школі відбувся краєзнавчо-мистецький фест «Перлина Кам’янеччини – Подільське», приурочений 630-річчю з часу його заснування.
— Раніше село називалося Привороттям, — роз’яснює ведуча заходу. – Це пов’язано з тим, що розташоване воно було поблизу воріт, встановлених на шляху при в’їзді у віковічний ліс. Цей старовинний шлях був основним трактом, який з’єднував давньоруські міста Ушицю і Бакоту з іншими містами Галицько-Волинського князівства. Про заснування школи певних відомостей немає. Є уривки правдивої історії, перемішані з легендами. За Є. Сіцінським, церковно-приходська
школа почала діяти з 1888 р.
Віктор Приходько подає таке: «…Десь на початку ХІХ століття був на Поділлі єпископ Іонакій. І прийшла йому нещаслива думка: поїхати в ці непроїжджі сторони на ревізію парафії. Отже, сталося так, що недалеко від Привороття, в одному з ярів, баскі архієрейські коні зноровилися і щосили понесли карету з архієреєм по скелях та ярах, ніде не спиняючись. Архієреєві загрожувала страшна небезпека… він почав молитися Богу і в молитві дав обітницю: на тім місці, де коні спиняться, збудувати церкву. Коні стали біля Привороття. Таким чином, у забутому Богом і людьми селі постала архієрейська церква. Згодом коло неї посаджено великий сад, а потім з’явилася думка заснувати школу…»
На заході були присутні і виступили Віктор Кривак, заступник голови районної ради, сільський голова Оксана Ларукова, директор середньої школи Надія Кріль, гості з Хмельницького – письменники Василь Горбатюк, Віталій Міхалевський, Володимир Захар’єв. Присутні оглянули виставки – вишиванок Ганни Герасименко і творів митця Сергія Кукурузи.
…Село Привороття-Подільське, заціловане вітрами, загартоване невпинним часом, прямує у прийдешнє.