Пов’язане зображення

Із початком Антитерористичної операції на Сході нашої країни, було ініційовано створення єдиної бази даних ДНК зниклих безвісти.

 На липень 2017 року, за результатами роботи групи отримано 519 збігів ДНК - понад півтисячі загиблих та зниклих безвісти в зоні бойових дій українських військових ідентифіковані за допомогою системи ДНК-ідентифікації, їх родини отримали від держави підтримку і допомогу. У базу даних внесено всього 1477 профілів родичів, які розшукують своїх близьких, котрі зникли безвісти (на одного зниклого безвісти в базу даних може бути внесено 2-3 профілі родичів).

Якщо ваш кровний родич зник безвісти - аналіз на внесення вашого ДНК-профілю в базу даних можна зробити в будь-якому районі України. Попередньо обов'язково потрібно написати заяву про зниклого безвісти в зоні АТО в райвідділі за місцем проживання.

У базу даних також внесено 836 ДНК-профілів невпізнаних тіл чи фрагментів тіл (загальна кількість фрагментів які надійшли на експертизу 1966, з яких виділено 855 профілів ДНК). Це означає, що в базі даних знаходиться понад 300 ДНК профілів осіб родичі яких НЕ ЗДАЛИ АНАЛІЗ на ДНК-профіль.

Повідомляємо, що для громадян України кошти на проведення ДНК-тесту виділяє держава. Після отримання підтвердження ДНК-ідентифікації можна буде розпочати офіційну процедуру з перепоховання і перевезення тіла на батьківщину.