Прокуратура Хмельницької області взялася за лісових корупціонерів. Цифри, факти та схеми, які розкрив на брифінгу для журналістів прокурор Хмельницької області Олег Синишин, вражають.

Облави
Тіньовий оборот деревини торкнувся багатьох регіонів. Без перебільшення, селяни готові за руку вести журналістів до промовистих дубових пеньків, на яких подекуди вже можна проводити збори цілого села. Тож лише за три останніх місяці (з серпня до листопада) в області правоохоронні органи розпочали 51 кримінальне провадження в сфері охорони природних ресурсів, а всього від початку року – 81. Збитки за ними становлять понад дев’ять мільйонів гривень.
 Незаконні оборудки з особливо цінною деревиною, її нелегальна вирубка та вивезення за фальшивими документами через Хмельницьку митницю на експорт – охопили чимало районів області. Ласих до швидкого збагачення через роками відпрацьовані корупційні схеми стільки, що хоч греблю гати. Особливо прикро те, за словами Олега Романовича, що в цих схемах брали участь і окремі службові особи комунальних лісогосподарських підприємств та органів державної влади Хмельниччини.
«Після вивчення матеріалів кримінальних проваджень у прокурорів виникло питання до працівників лісових підприємств. Якщо вони, скажімо, не сприяють вчиненню злочинів, то чому ж не перешкоджають?! Адже більшість встановлених фактів вказують на те, що рубки здійснювалися на території ділянок земельного фонду, які перебувають у постійному користуванні комунальних господарських підприємств чи є власністю держави», – обурюється головний прокурор об ласті.
 Спершу кілька цифр до відома. Загальна площа лісів Хмельниччини становить 281,6 тисячі гектара, 68 відсотків з них – складає держлісфонд. А користувачами лісів є чотирнадцять різних відомств. Саме відсутність одного господаря, безконтрольність і сприяють крадіжкам. Хапуги тишком лізуть і в державний, і в комунальний ліс. Ось приклад досудового розслідування з кримінального провадження за статтею 246 Кримінального кодексу України, затверджений Кам’янець-Подільською місцевою прокуратурою стосовно п’ятьох осіб. Як зазначив на брифінгу Олег Синишин, ніде непрацюючий мешканець Дунаєвецького району, домовившись із чотирма односельцями, організували схему незаконної вирубки лісу та зрізали 106 дубів на території Дунаєвецького району. Сума збитків від такої діяльності становить 450 тисяч гривень.
 Незаконно заготовлену деревину легалізують шляхом підробки товарно-транспортних накладних та через митницю доправляють за кордон. За офіційними даними, на які зіслався О. Синишин, тільки впродовж 2016 року через Хмельницьку митницю було експортовано деревини та лісоматеріалів на суму 369(!) мільйонів гривень. Звичайно, переважна більшість поставок — законна. Приміром, державні підприємства працюють виключно за заздалегідь укладеними міжнародними контрактами, тобто — прозоро. Але прозоро, законно діють не всі користувачі лісу, котрих, як наголошувалося вище, на Хмельниччині аж чотирнадцять. Правоохоронці стверджують: піймати зловмисників досить складно. Тож працюють над цим завданням усі разом: з управліннями поліції, СБУ, фінансовою та екологічною інспекцією, державною лісовою охороною обласного управління лісового та мисливського господарства. До речі, лісова охорона сама викрила за дев’ять місяців цього року 50 випадків крадіжок лісу так званими чорними лісорубами на 2 мільйони гривень.
 Дивує інше. Чому, коли весь цивілізований світ обмежує обсяги експорту власної деревини і цим самим дбає про оздоровлення довкілля, інтереси віт-
чизняних деревообробників, робочі місця для людей, Україна вперто розбазарює дорогоцінні природні ресурси та ще й закриває очі на масштабний нелегальний вивіз деревини, організований на досить високому рівні.

Мафія розперезалася
Восьмого вересня цього року прокуратура Хмельницької області розпочала кримінальне провадження за частиною 2 статті 364 та частиною 2 статті 366 Кримінального кодексу України за фактом зловживання службовим становищем посадовцями одного з комунальних лісогосподарських підприємств Білогірського району.
Разом із іншими зацікавленими особами зловмисники склали завідомо неправдиві товарно-транспортні накладні про нібито реалізацію підприємцям із різних областей України лісоматеріалів загальним обсягом понад 19 тисяч кубічних метрів, орієнтовною вартістю близько 35 мільйонів гривень. Далі підприємці використали ці документи для отримання сертифікатів про походження деревини нібито вирубаної на території Білогірського району, щоб експортувати ліс насправді невідомого походження, тоічніше — крадений. Як доводить слідство, в схемі було задіяно десяток експортерів.
За такою ж схемою впродовж двох років діяли працівники одного з рівненських товариств з обмеженою відповідальністю та аграрного ліцею нашої області. Вони склали низку завідомо неправдивих накладних, за якими начебто реалізували 480 кубічних метрів власної деревини орієнтовною вартістю 750 тисяч гривень.
Службові особи Красилівського лісокомунального підприємства теж не дрімають. Вони вирубали 400 дерев різних порід, завдавши матеріальної шкоди майже на 2,7 мільйона гривень. Наразі кримінальне провадження за цим фактом триває.
Використання таких схем, розповідає посадовець, поширено по всій Україні. Правоохоронці Хмельниччини за аналогічними фактами розпочали вісім кримінальних проваджень. Загалом за такими схемами з Хмельниччини за кордон вивезено, як встановили фахівці, 29 тисяч кубічних метрів незаконно зрубаної деревини на суму майже 48 мільйонів гривень.
Рука злочинців не обминає ліси, що розташовані на території державних заповідників та заказників. Так, прокуратура області зареєструвала кримінальні провадження за фактом вирубки понад 160 дерев цінних порід на лісових ділянках комплексної пам’ятки природи місцевого значення в урочищі Жолоби службовими особами одного з комунальних підприємств. Заподіяна шкода природі та суспільству обраховується на мільйон гривень.
Аналогічні кримінальні провадження розпочали й Кам’янець-Подільська та Шепетівська прокуратури. Зокрема, за фактами проведення працівниками облагролісу санітарно-вибіркової вирубки дерев Пеньківського зоологічного заказника на площі 123 гектари та в межах ботанічної пам’ятки природи місцевого значення групи вікових дерев на території Теофіпольського району.
Чимало розповів Олег Синишин про випадки неправомірного відчуження та використання земель лісового фонду. Так, за наслідками розгляду чотирьох позовів Шепетівської місцевої прокуратури повернуто державному підприємству «Славутське лісове господарство» земельні ділянки лісогосподарського призначення загальною площею шість гектарів, вартістю 214 тисяч гривень. Ця ж прокуратура встановила факт незаконної передачі в оренду двох ставків площею майже п’ять гектарів, які були безпідставно вилучені з постійного користування спеціалізованого лісокомунального сільськогосподарського підприємства та передані його керівнику для власних потреб. Внаслідок таких дій держава втратила землі лісового фонду вартістю майже 200 тисяч гривень. Триває кримінальне провадження.
 Повідомив Олег Синишин і про випадки незаконного будівництва в лісових зонах кемпінгів та інших закладів відпочинку. У вересні господарський суд Хмельницької області задовольнив позов прокуратури області та виніс рішення знести самочинно збудований туристичний кемпінг на землях лісового фонду Хмельницького району.
На жаль, подібних прикладів можна навести ще чимало. Та навіть така пожвавлена робота місцевих правоохоронців – лиш крапля в морі паразитування на природному фонді Хмельниччини. А що вже казати в цілому про державу, яка на очах втрачає свої безцінні скарби? Та й чи знайдуть розпочаті кримінальні провадження по кожному випадку принципові завершення? Чи будуть справедливо покарані винуватці?
За даними Державного агентства лісових ресурсів України в 2015 році незаконна вирубка деревини в державі завдала збитків на 85 мільйонів гривень. Незалежні експерти стверджують, що ця цифра на порядок вища. За найскромнішими підрахунками, через нелегальний оборот деревини, контрабанду, неповернення валютної виручки, розрахунки готівкою державна скарбниця за рік втрачає понад 40 мільйонів доларів!
Головний прокурор області звернувся особисто до жителів нашого краю з проханням негайно повідомляти правоохоронні органи про виявлені факти незаконної вирубки лісів. Може хоч після цього паразитів, що нищать чудову флору та обкрадають державу, поменшає?