Хмельницьке обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України оштрафувало київські ТОВ «АЛЬФА НВП» і «Номінал-клапан «ДИСК» загалом на 70  тисяч гривень за антиконкурентні узгоджені дії, які призвели до спотворення результатів торгів.

Відділення встановило, що суб’єкти господарювання узгодили дії під час проведення ВП «Хмельницька АЕС» ДП «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» процедури відкритих торгів із закупівлі золотника, сідла, ущільнюючого кільця, осьової втулки, установочного кільця.
Переможцем відкритих торгів було визнано ТОВ «Номінал-клапан «ДИСК». На момент проведення торгів ТОВ «АЛЬФА НВП»  не мало у наявності придбаний предмет закупівлі, закупівлю на момент проведення торгів не планувало, а отже, було технічним учасником  тендеру, зазначили в прес-службі Хмельницького відділення Антимонопольного комітету.
Крім того, учасники торгів перебували у цивільно-правових відносинах: між ними на момент підготовки та проведення процедури закупівлі діяв дистриб’юторський договір.
Подані ТОВ «Номінал-клапан «ДИСК» та ТОВ «АЛЬФА НВП» документи були ідентично оформлені, хоча однакові особливості оформлення не випливали з вимог замовника та не були встановлені державними чи іншими стандартами. Для підтвердження рівня якості продукції обидва учасники надали ідентичні сертифікати.
Відповідно до чинного законодавства, ТОВ «Номінал-клапан «ДИСК» та ТОВ «АЛЬФА НВП» не братимуть участі у державних закупівлях протягом 3 років.