Незабутнє побачення з Тарасом Шевченком – нашим сучасником – хмельничанам влаштували  легендарні співачки, український вокальний дует заслужених артисток України  Лесі та Галини Тельнюк. Дует «Сестри Тельнюк» 30 років тому став одним з перших  на вітчизняних мистецьких теренах, хто почав виконувати поезії  з «Кобзаря» у стилі напівзабороненої у радянські часи рок-музики. Нині їхню творчість називають унікальним зразком сучасного переосмислення поетичної класики. Пісні у їхньому виконанні   називають «феноменом правдивості» і «ліками від розпачу». Їх звучання проникає в душу.

Саме з Хмельницького «Сестри Тельнюк» розпочали мистецький всеукраїнський тур «Наш Шевченко». Отже, прем’єра стала нашою, подільською. Мистецький Шевченківський марафон у рамках міжнародного «Камер фесту», розпочавшись 24 лютого, триватиме до 10 березня, і завершиться прем’єрою опери «Назар Стодоля» у виконанні академічного симфонічного оркестру і солістів обласної філармонії (диригент Тарас Мартиник, режисер Орест Пастух).
УКРАЇНСЬКЕ – УСЬОМУ СВІТУ
Вже сьомий «Камер фест»  традиційно стартував  Шевченківською тематикою. З легкої руки  засновника  фестивалю, директора філармонії Олександра Драгана, українська національна складова є головною у цьому престижному проекті. Шевченкіана в контексті міжнародного фестивалю  – явище не лише патріотичне, а й мистецьки концептуальне: вітчизняне музичне мистецтво завжди було, є і буде конкурентноздатним  у світі.
Незмінний  учасник  усіх «Камер фестів» — камерний оркестр філармонії, а торік до цього проекту долучився й академічний симфонічний оркестр (засновник і диригент – заслужений діяч мистецтв України Сергій Леонов). Презентація першого дня Шевченкіани з участю «Сестер Тельнюк» виявилася особливою і в долі академічного колективу: симфонічному оркестру виповнилося  15 років, і весь цей шлях означений  постійним удосконаленням творчої манери, сценічного  самовираження, розширенням репертуарного простору.
У цьогорічній програмі  міжнародного фестивалю «Хмельницький камер фест»  — виступи вітчизняних, зокрема хмельницьких, київських, львівських музикантів, переможців міжнародних конкурсів,  композиторів та вокалістів, та зарубіжних виконавців – з Угорщини і Білорусі.
«НАШ ШЕВЧЕНКО»
У програмі всеукраїнського туру, презентованого у перший день  міжнародного фестивалю «Хмельницький камер фест», Леся та Галина Тельнюк запропонували глядачеві 13 пісенних творів на вірші Тараса Шевченка, автором музики до 12 співаних поезій є Леся Тельнюк. Славетний дует виконував програму в стилі  симфоартроку,  а це чи на найскладніший жанр рок-музики, який вимагає витонченого, віртуозного  музикування, виконання композицій винятково вживу, з симфонічним оркестром.
«Наш Шевченко» — не данина моді. Ми не намагаємося вскочити у тренд. Ми просто визріли для того, щоб заспівати поезію Тараса Шевченка.  Кожна нація повертається до свого класика і переосмислює його, роблячи сучасним, проектуючи його спадщину на сучасну арт-площину, відкриваючи нові образи та зміст, — так прокоментувала  пані Галина їхній мистецький і світоглядний вибір. І пожартувала: — Ми з сестрою ніколи не закохувалися в одного хлопця, а от Шевченка любимо обидві, однаково глибоко і людяно. Все життя. Тому – «Наш Шевченко».  А весь «Кобзар», як і Тарас – це любов. Велика, не для всіх осяжна й досі. У земному, особистому  житті ця любов  часто була  для Тараса невзаємною,  драматичною. І нам важливо доносити через його твори глибину, благородство  і чистоту душі. Бо навіть у найтрагічніші моменти  життя, за тисячі  верст від України  його душа постійно була тут, під рідним небом».
Свою Шевченківську програму співачки побудували як монолог з глядачем,  адже кожен виконуваний твір має особисту історію появи, свою особливу мітку:
— «І мертвим, і живим, і ненародженим…» ми вперше озвучили на Майдані у лютому 2014 року. Ми не знали тоді, що вона стане пророчою, що цей плач і стогін вириватиметься із вуст сотень і тисяч матерів, жінок і чоловіків німим криком за дітей… Бо скільки не народиться дітей від наших хлопців, наших синів, яких забрала і ще забере ця страшна, не наша війна…» — розповідає співачка.
Унікальність подачі Шевченкіани у виконанні «Сестер Тельнюк» — у  новизні осмислення  класичної поезії. Тому що в інтерпретації  цього витонченого дуету  Кобзареве слово, знане з дитинства, нині переконливо звучить із величезною енергією позитиву. Справді, Шевченко – це любов.  Бо лише велика любов може творити шедеври, які знає  світ.
Шевченкіана для сестер Тельнюк – це й спадкоємність Шевченкової традиції у творчості сучасних  українських митців. Тому  її продовжили на сцені незабутні пісні  «Я піду в далекі гори»  Володимира Івасюка, кришталева «Тиша навкруги» Олександра Богачука. Новий етап творчості  унікального дуету  – пісні, народжені  українським духом на Майдані, у боях за Україну на буремному сході. Уже стали улюбленими мільйонами українців пісенні твори «Повертайся живим» (слова Ірини Цілик) і «Вір мені» (слова Галини, музика Лесі Тельнюк)  — материнська молитва за наших синів-героїв. Адже сестри співають  у військових частинах на сході, у шпиталях.
Зал стоячи  вітав заключну рок-композицію концерту-Шевченкіани  — «Рядок з автобіографії» на музику Лесі Тельнюк і слова Оксани Забужко:
Мої предки були не вбогі
На пісні та свячені ножі –
З моїх предків, хвалити  Бога,
Заволокам ніхто не служив!
Шевченкіана триває. Березень – Тарасів. Весна – українська, і сонце, набираючи сили щодня, наближає наше визволення, нашу перемогу. Бо в кожному  українцеві, попри смуток і розпач війни, є енергія сили та любові, з якою живемо і якою захищаємо  і землю, і душу.