Так журі  32 міжнародного фестивалю  професійних театрів, який нещодавно відбувся в Литві, у  місті Рокішкіс, оцінили творчу роботу  Хмельницького обласного академічного театру ляльок.

Хмельничани, які були єдиним запрошеним з України колективом, показали на литовській сцені авторську виставу головного режисера театру Сергія Брижаня за казкою Г-Х. Андерсена «Стара Віт-
ряниця». До речі, Сергій Брижань  на початку цього року відзначив 60-річний ювілей, тож «ПВ» щиро вітають відомого митця і бажають сценічному майстру нових творчих здобутків.
Про участь  у мистецькому святі читачам нашої газети розповідає  Сергій Брижань:
— Цьогорічний фестиваль отримав назву «Професійний театр — працівникам села», і в ньому взяли участь багато творчих колективів —  театральних, хореографічних, народних майстрів та художників.  Взагалі у цьому  чудовому місті існує багаторічна традиція: протягом березня тут показують своє мистецтво кращі театральні колективи, переважно — литовські. Нас захопила така увага і любов до рідного мистецтва, насамперед —  народного.
Наша вистава «Стара Вітряниця» (за Андерсеном) — це українська фольклорна  версія відомого твору.  Виконавці ролей — Наталія і Ольга Брижані та Андрій Заславський. Прем’єра казкового дійства   відбулась у місті Панєвежисі, і вона цілком побудована на нашому мелосі. Це дуже сподобалося литовцям. Справді, українська народна пісня стала родзинкою сценічного твору. Більше того, у виставі немає слів, їх замінили сценічні образи, дії і пісні.
До речі, таке етнографічне трактування дуже промовисте, глядач розуміє все, що відбувається на сцені.  Вона користується глядацьким попитом і в інших країнах. Вистава  побувала  вже на міжнародному фестивалі в Польщі у містах Більськ-Підляський, Білосток та інших.
Минулої осені  хмельницька вистава презентувала українське театральне мистецтво на міжнародному фестивалі театрів ляльок у  місті Містельбаху (Австрія), присвяченому Дню незалежності цієї країни, та двічі пройшла у її столиці —  місті Відні.
Минулого року виконавиця головної ролі Наталія Брижань на міжнародному фестивалі театрів ляльок «Зоряний шлях» у Полтаві перемогла в номінації «Краща жіноча роль».
Сподіваємося, ще не один зоряний шлях здолає ця наповнена українською  любов’ю творча робота хмельничан.