За ініціативи департаменту гуманітарної політики Кам’янець-Подільської міської ради у місті над Смотричем  вперше відбувся поетичний фестиваль –  «Поділля Open». Організатором численних заходів у рамках свята виступила міська централізована бібліотечна система.   Упродовж   трьох днів у різних мальовничих куточках міста проходили театралізовані дійства. Як відзначила  директор департаменту Альона Кузема, вони об’єднали обдарованих не лише подолян, а й наших співвітчизників із багатьох регіонів  країни.

Для  сотень кам’янчан і гостей міста були організовані автограф-сесії з поетесою Юлією Вротною, поетична дегустація в кав’ярні готелю «Рейкарц»   з поетами:  одеситкою Євгенією Заславською,   львів’янином Андрійком   Вар’ятом,     киянами Сергієм Пантюком,   Іваном Андрусяком, Оленою Задорожною, хмельничанином Віталієм Міхалевським. У невимушеній атмосфері спілкування вони презентували свої поетичні збірки, відповідали на запитання присутніх, ділилися секретами творчості.
А в бібліотеці-філії № 2 читачі мали змогу поспілкуватися з талановитою письменницею  Ніною Фіалко, у піцерії «МакСмак» наймолодші кам’янчани     зустрілися   з дитячим   письменником Сергієм Боднарем,  який надав  юним пошановувачам дитячих оповідань та казок   майстер-клас з їх написання та створення, у  бібліотеці-філії № 6 для дітей – з поетом, головним редактором видавництва «Фонтан казок» Іваном Андрусяком та членом Національної спілки письменників України Сергієм Пантюком, який теж має доробок віршів для дітей. Презентація збірки   «Цукерково-букетні вірші»  поета, голови обласного об’єднання товариства «Просвіта» імені  Т. Шевченка Віталія Міхалевського   проходила у відділі краєзнавства міської центральної бібліотеки.
«Віршам лиш свою душу відкриваю» – під такою назвою відбувалась поетично-екскурсійна мандрівка містом  на екскурсійних трамваях. Упродовж всієї подорожі звучали вірші  кам’янецьких авторів і гостей, а також екскурсійна розповідь про найважливіші історичні, архітектурні об’єкти Кам’янця-Подільського, яку проводили бібліотекарі.
Та наймасштабнішим заходом у рамках фестивалю став конкурс читців «Поетична весна-2016», який об’єднав любителів поетичного слова різного віку. Переможці   отримали дипломи та пам’ятні подарунки від Кам’янець-Подільської міської ради.