В обласній філармонії відбувся перший всеукраїнський конкурс сучасної інструментальної музики «PRO art», в якому взяли участь молоді українські скрипалі, віолончелісти та піаністи.

— Ми раді, що саме наше місто, наша філармонія започаткували в Україні прогресивну мистецьку акцію, метою якої є пропаганда сучасного музикування, пошуки нових форм виконавства і, звісно, «засвічування» нових юних зірок української інструментальної музики, — проінформував директор філармонії, головний диригент камерного оркестру, координатор мистецького конкурсного проекту «PRO art» Олександр Драган. — У конкурсі візьмуть участь понад 50 виконавців з десяти міст України, а оцінюватимуть змагання молодих музикантів найвідоміші вітчизняні композитори та виконавці».
Чим цікавий новий конкурс для шанувальників арт-мистецтва, зокрема для виконавців? Голова журі, відомий український композитор, голова Національної спілки композиторів України, лауреат Національної премії імені
Т. Г. Шевченка Ігор Щербаков підкреслив, що сучасне мистецтво дуже багатогранне, митці шукають нові форми, прагнуть відображати дух епохи і заглибленість у духовний і філософський світ людини водночас. І тут важливе як оволодіння сучасними стилями і жанрами, так і поєднання їх із світовим музичним надбанням. Тобто, нова українська музика має бути не лише прогресивною, а й якісною.
Тож перед початком кон- курсу майстер-клас з фортепіано, віолончелі та скрипки провели, власне, члени журі, лауреати міжнародних конкурсів, володарі престижних міжнародних нагород. У супроводі академічного симфонічного оркестру філармонії (головний диригент — заслужений діяч мистецтв України Сергій Леонов) відкрила концерт віртуозів львів’янка, відома українська піаністка, заслужена артистка України Оксана Рапіта, яка виконала симфонічний твір Ігоря Щербакова «Баркарола», написаний композитором у символічний для України 2005-й рік. «Ми з    дружиною всі дні проводили на Майдані, і «Баркарола» — це енергія душі, це — віра у духовну силу людини», — розповів композитор. І саме такою — експресивною, високодуховною, пронизаною диханням свободи і народним мелосом звучала у виконанні Оксани Рапіти «Баркарола» непереможного українського Майдану.
Віртуозне поєднання класики, симфо-року, джазу подарував публіці відомий український віолончеліст, лауреат міжнародних конкурсів Валерій Казаков (Одеса), який виконав у супроводі оркестру «Пеццо капрічіозо» П. Чайковського, зачарувавши зал оксамитовим і теплим звучанням королеви тембру — віолончелі.
Оваціями зустріла публіка феєричну, віртуозну Богдану Півненко, всесвітньовідому українську скрипальку (Київ), яка вразила не лише май- стерною симфо-джазовою імпровізацією твору-фантазії В. Зубицького на тему «Бесаме мучо», а й яскравим артистичним стилем. Мистецьким бонусом для глядачів став дует Богдани Півненко із заслуженим артистом України, солістом філармонії Миколою Довгальовим.
А ось омріяним бонусом для переможців конкурсу став гала-концерт, у якому вони, виступали солістами обласного академічного оркестру.
Арт-конкурс — надзвичайно актуальна фестивальна сторінка як хмельницької, так і національної музичної царини. Наступний конкурс, запевнили його організатори, який відбудеться вже наступного року, розширить свої рамки і стане міжнародним.