Ще донедавна хмельницькі шанувальники джазового мистецтва насолоджувались ним на фестивалях у Києві та Львові, а цьогорічний травень подарував прихильникам музики свободи три яскраві, незабутні зустрічі в нашому обласному центрі.
Із 27 по 29 травня місто насолоджувалося життєлюбними ритмами джазових імпровізацій: тут відбувся четвертий фестиваль «Джаз фест Поділля», в якому взяли участь 12 колективів з Києва, Харкова та Хмельницького. Родзинкою стали яскраві виступи відомих українських хедлайнерів (джаз-зірок сцени) на головній фестивальній сцені — на майданчику біля кінотеатру імені Т. Шевченка. Усіма концертами публіка насолоджувалась вдосталь, адже всі вони були безкоштовними.

Відкриваючи «Джаз фест Поліддя», Хмельницький міський голова Олександр Симчишин зазначив:
— Сьогодні ми відновлюємо проведення фестивалю джазової музики «Джаз фест Поділля», який був започаткований у нашому місті ще у 2005 році. Джаз і свобода давно стали синонімами у світі. Завдячуючи таким фестивалям, хмельничани роблять перші кроки у творенні джазової культури у нашому місті. Це один з фестивалів, які заплановані цього року на виконання програми «50 кроків, які змінять місто».
А перші фестивальні кроки у джазовому марафоні зробили викладачі Хмельницького музичного училища імені В. Заремби та його директор Віктор Бернацький, які ініціювали проведення фестивалю понад десять років тому, локалізувались у двох-трьох містах. За підтримки управління культури і туризму міськвиконкому перший фестиваль пройшов у міському Будинку культури. Наступні фести відбулися з проміжками у кілька років. І ось, нарешті: і повернення, і продовження свята джазу, яке, справді, стало головною мистецькою подією хмельницького травня: виступали відомі колективи з Києва, Харкова, а також хмельницькі музиканти.
Містяни насолоджувались витонченими джазовими імпровізаціями протягом трьох днів. Причому не лише хмельничани, а й гості: до прикладу, шанувальники цього витонченого мистецтва з Волочиська на чолі із начальником районного відділу культури Миколою Чепелюком навіть винаймали два буси, аби приїхати до Хмельницького і побувати на фестивалі «Для нас, музикантів, виступи зірок джазу — це безцінні майстер-класи», — розповідає Микола Петрович.
Відкривали джаз-фест хмельничани: академічний симфонічний оркестр філармонії (диригент — С. Рабійчук), «Проскурів-сіті Бенд» музичного училища імені В. Заремби (керівник — Сергій Олійник), естрадний оркестр «Big-Band» дитячої школи мистецтв (керівник — Петро Максименко) та естрадний оркестр обласного управління Національної поліції (керівник — Віктор Шайда, диригент — Володимир Сидорчук), які успішно експериментують у жанрі джазових стандартів і популяризують джаз у місті.
Другий фестивальний день додав яскравих вражень від виконавської майстерності професійних колективів: відкриттям для публіки став наш хмельницький гурт «Free Jam» (лідер — Віталій Коваль, саксофон), народжений рік тому, який цікаво експериментує у різних стилях: від традиційного джазу — до фанку та джаз-року, а також створює власні композиції. Родзинкою другого фестивального дня стали відомі в Україні «Cuttin Edge Guartet» (Київ, лідер — Олексій Шевченко, авторська музика), квартет Богдана Кравчука (Київ), лауреат всеукраїнських та міжнародних фестивалів джазу, а лідер гурту, саксофоніст Богдан Крачук з успіхом виступає з провідними оркестрами Європи. Відома харківська джаз-рок-група з десяти музикантів «Velvet Band» (лідери — Роман та Богдан Стецюки, захопила публіку віртуозними аранжуваннями та незвичайним інструментальним звучанням і різними стилями музикування.
А феєрверком завершальних і дуже яскравих вражень став третій фестивальний день, який розпочали хмельничани: лауреат міжнародних конкурсів, наш муніципальний естрадно-духовий оркестр, він же ініціатор джаз-фестивалю, відомий всьому місту віртуозними open-air-акціями (керівник — Тарас Безнюк, диригент Роман Чернюк).
У цей вечір глядачі заповнили весь вільний простір навколо сценічного майданчика: адже вів концертну програму відомий український джазмен і музикант, до речі, наш земляк Олексій Коган, визнаний у світі джазмен, продюсер та арт-директор міжнародних та всеукраїнських фестивалів, інших акцій, який приїхав до нашого міста із своїм колективом — квінтетом
« Jazz in Kiev». У його складі — відомі українські музиканти, а програма була побудована на бразильській та латиноамериканській музиці, а етнічні балади зворушливо виконала талановита співачка Лаура Марті.
— Джаз — це класика ХХІ століття, яка формує мистецький інтелект і вільний духовний простір, це — музика свободи. Знаєте, життя надто коротке, аби заповнювати його попсою і шансоном. Слухайте гарну музику, а джаз — це гарна, жива музика і чудовий стан душі, — побажав хмельничанам Олексій Коган.
А учасники завершального концерту довели це власною майстерністю і віртуозними імпровізаціями. Завершили фестиваль музиканти одного з найвідоміших джазових колективів України, лауреати міжнародних фестивалів, неперевершені аранжувальники джазових стандартів — квінтет Денніса Аду (Київ), який щойно повернувся із гастролей у Нью-Йорку. Джазові стандарти на рівні світових зразків — кредо цього унікального колективу. Тож глядачі нагородили віртуозів щирими оваціями.
— Ми просто щасливі: адже все, що задумали організатори, вдалося втілити в життя, — підсумував фестивальні акції і враження Артем Ромасюков, начальник управління культури і туризму Хмельницької міської ради. — Чесно кажучи, ми дуже ризикували, запрошуючи до нашого міста музикантів світового рівня, хвилювалися, що можуть відмовитися. Я щиро вдячний усім, хто брав участь у нашому фестивалі. Ми зробимо все, аби він став щорічним, а значить — традиційним. Наступного року у нашому місті пройде фестиваль рок-музики, як і заплановано, у діючій програмі розвитку міста.
А на початку літа наш обласний центр знову прийматиме гостей: 10-12 червня лунатиме перший міжнародний етнофестиваль «Ладовиці».