На загальних зборах віряни Свято-Миколаївської парафії села Нестерівці та Свято-Пантелеймонівської парафії села Харитонівка Дунаєвецького району вирішили, що під час війни неприпустимо перебувати в «духовних обіймах» Москви.  Митрополит Хмельницький і Кам’янець-Подільський Антоній (Махота) видав указ про прийняття в клір єпархії протоієрея Петра Бабія та призначення його настоятелем цих парафій відповідно до прохання віруючих.

Це не перший випадок у нашій області, коли громада виходить з-під юрисдикції УПЦ Московського патріархату. У 2014 році віруючі Волочиська вирішила увійти до складу Української православної церкви Київського патріархату. Уповноважені громадою представники звернулися до Святійшого патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета (під час його останнього перебування на Хмельниччині) з проханням на підставі Закону «Про свободу совісті і релігійні організації» прийняти їх до складу УПЦ КП. Настоятель церкви святого апостола Андрія Первозванного митрофорний протоієрей Андрій Васькевич вирішив залишитися з паствою. На його прохання торік 25 жовтня високопреосвященний владика Антоній (Махота) здійснив архіпастирський візит до новоутвореної парафії єпархії.
22 травня минулого року відбулися збори релігійної громади  села Ставищани Білогірського району. На порядку денному стояло єдине питання – визначення релігійної юрисдикції вірян. Сторону УПЦ КП представляв протоієрей Степан Маковський, а УПЦ МП — місцевий благочинний протоієрей Олександр Теравський та місцевий настоятель протоїєрей Василь Михайлюк. Більшість присутніх проголосували за перехід до  УПЦ Київського патріархату.