«Живі смарагди Шепетівщини»  — так називається книга-нарис,  видана державним підприємством «Шепетівське лісове господарство»  за сприяння Державного агентства лісових ресурсів України, Хмельницького обласного управління лісового та мисливського господарства, департаменту освіти і науки  облдержадміністрації. Вона — про мальовничу природу та здобутки  дорослих і юних господарів лісу рідного краю.


   Книга «Живі смарагди Шепетівщини» вийшла як науково—популярне видання за редакцією вчителя хімії Пліщинської ЗОШ І—ІІІ ступенів Шепетівського району Миколи  Зведенюка, ім’я якого добре знане в освітянському середовищі та серед лісівників Хмельниччини й далеко за її межами як  педагога—новатора з великим досвідом, керівника зразкового учнівського лісництва «Пліщинське». Варто зазначити, що до процесу створення книги активно долучалися працівники лісгоспу,   натуралісти й учителі та керівники усіх восьми шкільних учнівських лісництв лісгоспу, які наполегливо вишукували і надавали М. А. Зведенюку матеріали, що лягли в основу книги.
  У книзі-нарисі  яскраво описано лісові багатства малополіської флори і фауни, розказано про становлення й розвиток виробництва та здобутки лісогосподарської й природоохоронної діяльності лісництв і виробничих підрозділів державного підприємства «Шепетівське лісове господарство», висвітлено  співпрацю юних лісівників та лісгоспу з науковцями. Особливо змістовно розкрито провідну роль фахівців лісгоспу і педагогів-керівників учнівських лісництв у проведенні профорієнтаційної роботи  в учнівських лісництвах. Сторінки книги проілюстровані низкою авторських фотоматеріалів Євгена Клока, Ігоря Алексюка, Романа Рабчевського, Анни Кирильчук та ін.