Театралізоване дійство «Моя Україна – єдина і вільна», яке відбулося в Білогір’ї, запам’ятається тисячами посмішок,  позитивними щирими емоціями, своїм піднесенням та патріотичністю. Адже захід, який розпочався з параду вишиванок, продовжився на районному стадіоні. Тут працювали дитячі каруселі та атракціони, була організована виставка сільськогосподарської продукції, де зокрема власні досягнення продемонстрував Білогірський  ремонтно-механічний завод. У містечку головними експонатами були гончарні вироби отця Івана Хавруся, ляльки-мотанки Ірини Родіонової,  канзаші (прикраси) Ірини Никитюк.

Гостей зустрічали в українській хаті, яка була розгорнута під відкритим небом, справжні господарі, створені із звичайних гарбузів. По-сусідськи там вжилися й ляльки діда та баби, виготовлені працівниками районної централізованої бібліотечної системи на чолі з директором Галиною Мартинюк. Тут же всіх бажаючих частували справжнім українським борщем та юшкою. А зовсім поряд працювала «польова» кухня, де можна було скуштувати кашу, яка також є традиційною козацькою стравою.
Поряд розкинулося велике наметове містечко, організоване сільськими та селищними радами. Сміх і радісні привітання один одному, круговерть вишивок, картин, виробів з бісеру, соломи та дерева. Диву дивуєшся, який талановитий білогірський люд! Привітні господині запрошують усіх на гостину, аби показати – продемонструвати кращі з кращих вироби декоративно-прикладного мистецтва. В свою чергу очільники громад презентували кожний свою сільську раду. Переконуюся, що  до святкування 25 річниці Незалежності України готувалися з усією відповідальністю. Тут варто пригадати, як теренами району півроку тому, бо розпочався 19 лютого у Квітневому, а закінчився 19 серпня у Коритному, крокував районний фестиваль «Хай квітне щаслива моя Україна. Найкраща, безцінна, кохана земля», де естафетною ластівкою від села до села передавалося полотно, на якому вишивалася карта району. Цей унікальний мистецький витвір був презентований Василем Мельником, головою районної ради, та Анжелою Дзицюк, завідуючою сектором культури та релігій райдержадміністрації, на головній сцені. Й хоча фестиваль завершився, він виконав свою головну місію-зближення, взаємного збагачення, спадковості та безперервності традицій між поколіннями, патріотичне виховання, консолідацію нації в ім’я незалежності, свободи та миру в країні. Під час фестивалю білогірчани довели, що вони -  неординарна частинка України, що єдина, неподільна громада, міцна родина, об’єднана любов’ю до Батьківщини, котра зараз єдиною командою працює заради того, аби Україна стала країною свободи, демократії, процвітання та достатку.
У ці прекрасні серпневі сонцедайні дні свій поважний ювілей відзначило й селище Білогір’я. Ювіляру виповнилося 575 років. Багата та славна історія містечка, котре сьогодні має сучасне проєвропейське обличчя. Отож не забули на святі згадати й про цю дату. Односельчан щиро вітав Анатолій Денисюк, голова Білогірської селищної ради. Під час свого виступу Анатолій Іванович відзначив пам’ятними подарунками людей, котрі протягом багатьох років творили та творять історію селища.
На завершення свята залишили родзинку — регіональний фольклорний фестиваль «Білогірські забави», який був започаткований у районі ще в 2002 році й став візиткою краю білих гір. Основна мета проведення фольклорного свята — це популяризація народної пісні, практичне знайомство з джерелами автентичного фольклору, широке залучення населення, особливо молоді, до участі в народній творчості. Цього разу за задумом режисера Миколи Хоменка програма «Забав» була побудована таким чином, аби відобразити обрядовість українців за порами року. Традиційно, що в центрі дійства народний аматорський фольклорний гурт «Забава», який є основним зберігачем місцевого фольклору.
Вирувало, сміялося, підносилося до небес дійство з кожною піснею, з кожним словом, з кожним танцем. Адже. концертна програма вмістила сорок дев’ять номерів, підготовлених кращими аматорськими колективами та солістами району.