Хмельничани урочисто і досить незвично відзначили 585-ту річницю першої писемної   згадки про рідне місто та 450-річчя надання Плоскирову Магдебурзького права.

«З романтичним настроєм» — таке оригінальне гасло обрали цьогоріч для святкування організатори. І постаралися влаштувати все так, аби містяни та гості обласного центру почувалися комфортно, задоволено, і кожен в насиченій заходами ювілейній програмі знайшов для себе цікаве і корисне.
«Ми відмовилися від кавалькад, парадів, надмірного офіціозу, бо, на мою думку, все оте — насамперед, для чиновників, — розповів «ПВ» Хмельницький міський голова Олександр Симчишин. — Вирішили зробити свято цікавим саме для людей: переважають мистецькі, культорологічні проекти для духовного, інтелектуального, фізичного розвитку і — ніякої попси. Зате максимум якісної патріотичної музики і драматургії, словом, це європейський підхід до святкування. Багато локацій: у парках і скверах, закладах культури, а ще — симфонічні оркестри — на залізничному вокзалі, у тролейбусах, танці під відкритим небом. Ми  демонструємо гостям і кожному: все місто святкує!».
 Справді, у кількаденних урочинах було стільки розмаїтя, що при всім бажанні одна людина на всі оті локації точно не втрапить: обирай те, що серцю миліше.

Ще з четверга, 22 вересня, науковці і краєзнавці на засіданні конференції нагадали, що саме святкуємо і чим знаменні для міста ті давні події. Того ж дня в міському Будинку культури дали концерт на підтримку захисників Вітчизни у зоні АТО. У п’ятницю ж спортсмени провели відкритий чемпіонат з велоспорту на шосе поблизу аеропорту та змагалися за Кубок міста зі спортивного туризму у парку культури та відпочинку імені М. К. Чекмана. А тим часом у віддалених мікрорайонах Лезневе, Книжківці, Ружична, Гречани відбувалися фестивалі, концерти, благодійні ярмарки на підтримку воїнів, що боронять східні території України. Цього ж дня на майдані перед кінотеатром імені Т. Г. Шевченка відбулося ініційоване Духовною радою міста та владою свято подяки Богові за врожай «За хліб, за мир, за Україну», де об’єдналися у спільній молитві віряни усіх конфесій. Пригощалися випічкою та гарячими стравами просто з вогню.
Основний, суботній ювілейний день городяни, очільники міста та області розпочали з покладання квітів до меморіальної дошки пам’яті Героїв Небесної Сотні та учасників АТО, до пам’ятників Б. Хмельницькому,  Т. Шевченку, І. Франку. Схилили голову у хвилині мовчання перед подвигом 104 Героїв Небесної Сотні, понад 130 земляків, загиблих у російсько-українській війні, усіх тих відомих і безіменних героїв і мучеників, які боролися і страждали за волю і мир в Україні, жертв репресій і голодоморів, поклавши квіти до пам’ятника Ангел Скорботи. Тут же відбулася міжконфесійна молитва за Україну за участю членів Духовної ради міста, священиків різних конфесій. Молилися за мир, за єдність, духовне, культурне, економічне відродження України та українців.
А на Прибузькій розгорнувся сільськогосподарський ярмарок. Виробники з усіх районів області привітали хмельничан. На самому ж Південному Бузі біля міського пляжу стартував чемпіонат міста з веслування на байдарках і каное.
На привокзальній площі хмельничан і гостей міста зустрічав і проводжав військовий духовий оркестр романтичними мелодіями концерту «Осіннє золото». А в цей же час на Проскурівській розпочав виставку-торгівлю ярмарок креативних подарунків та виробів власноруч «А-ля романтик». Весела музика (самих лише дитячих і дорослих пісень про Хмельницький пролунало з півсотні чи більше), яскраві кольори та смачні аромати магнітом притягували до активного, пізнавального відпочинку тисячні хвилі городян та іноземних туристів.
І дня не вистачило б оглянути той строкатий асортимент усього, на що здатна людська фантазія, від вишивок, прикрас, оберегів до саморобного мила, сирів, одягу, картин, гончарних виробів, петриківського розпису... Поряд до приємного — корисне: фахівці мобільного консультпункту навчально-методичного центру цивільного захисту та БЖД навчають, як вижити у надзвичайних ситуаціях, надати першу допомогу.
У центрі Проскурівської вабить медовим свіжоспеченим духом багатоповерховий різнокольоровий іменинний коровай. Його приготувала фірма «Насолода» спільно з підприємцями-   кондитерами міста. Не для картинки: кожен гість свята отримує свій кусень духмяного дива. Сма-ко-та!
Біля експозиції музею історії міста, тут же на Проскурівській, відбувається одна з ключових подій ювілею. Голова обласної ради Михайло Загородний, міський голова Хмельницького Олександр Симчишин, заступник директора Хмельницької дирекції Українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта» Микола Буря, проводять урочисту церемонію спецпогашення спеціальним штемпелем, присвяченим до знаменного ювілею — 450-ої річниці з часу надання Плоскирову Магдебурзького права — маркованого художнього конверта С 6 з оригінальною маркою з літерним номіналом «V». Такий конверт, мрію колекціонера, із зображенням нинішньої будівлі міськради, маркою із відтворенням герба Хмельницького з написом «Україна 2016» українською та англійською УД ППЗ «Укрпошта» випустило тиражем 400000 примірників. «Відзначення річниці присвоєння місту Магдебурзького права вкотре доводить, що Україна як ментально, так і економічно завжди була частиною Європи, — наголошує Микола Буря. — Ця система місцевого самоврядування стала важливим поштовхом для розвитку міста за європейським зразком: у чітких правових рамках, з впровадженням засад громадянського суспільства, основ децентралізації. Спецпогашенння має важливе історичне значення: знаковий день назавжди залишиться на конверті, який розійдеться по Україні і світу». Микола Буря дарує очільникам міста та області ювілейні погашені конверти-сувеніри на згадку. Такі конверти можна придбати у відділенях «Укрпошти». А також інші цікаві листівки, конверти з гербами власників Плоскирова випустила до ювілею організація «Проскурівський колекціонер».
І ось урочистості розпочинаються в самому серці Проскурівської, на сцені перед кінотеатром ім. Т. Г. Шевченка. Звучить Гімн України. І одразу ж — вперше на таких урочистостях — Гімн Євросоюзу. Громада міста сприймає це як належне, як добрий знак. Зі знаменними річницями: 585-ою та 450-ою хмельничан та гостей з України та світу, з міст-побратимів Європи сердечно вітає міський голова Олександр Симчишин: «Ми пишаємося тим, що є хмельничанами: місто дороге, рідне нам тим, що усіх нас об’єднало. І завдання кожного з нас, незалежно від статусу і роду занять, робити все можливе, трудитися, не покладаючи рук, щоб місто рухалося вперед, ставало кращим».
Очільник міста бажає Україні перемоги у війні, заможного і щасливого майбуття, землякам — сил, здоров’я, щастя, натхнення у розбудові рідного дому — Хмельницького. Від себе особисто, від депутатів обласної ради громаду здоровить голова обласної ради Михайло Загородний, зачитує вітальну адресу від голови Верховної Ради Андрія Парубія.
Щирі побажання хмельничанам, українцям-борцям з ворогом, європейцям, висловлюють друзі, учасники делегацій з міст-побратимів Литви, Польщі, Болгарії, Франції.
Розпочинається урочиста церемонія нагородження хмельничан, які мають вагомі здобутки у різних сферах життєдіяльності міста. Званням «Почесний громадянин міста» Олександр Симчишин вшановує від громади голову міжнародної асоціації ветеранів спорту Віктора Барбалюка. Міської премії імені Б. Хмельницького у галузі журналістики удостоєно і нашу колегу, багаторічну завідуючу відділом на- ціонального, культурного і духовного відродження Тетяну Слободянюк (на фото). Відзначили кращих митців, педагогів, істориків-крає- знавців, спортсменів, працівників соціальної та комунальної галузі. Вшанували воїнів-учасників бойових дій в АТО та волонтерів, кращі підприємства та установи.
І ось на сцені — талановиті діти з концертною програмою «Дитячі історії про любов». А поряд, у сквері імені Т. Шевченка, — підсумковий етап і нагородження учасників літературного фестивалю «Слово єднає», у якому взяло участь 105 літераторів міста та області, творчі спілки, товариство української мови імені Т. Г. Шевченка «Просвіта», бібліотекарі та поціновувачі слова.
У цей же час для дітей та підлітків у сквері імені І. Франка триває культурно- просвітницька програма «Покоління, вільне від Інтернету». Танці та співи, показові виступи спортивних клубів та секцій, рухливі ігри привабили сотні дітей та батьків. Тут же пропонують розмалювати фігурки з гіпсу, виготовити ляльку-мотанку, а для екстремалів — мобільний скеледром від обласної Федерації альпінізму. У міському Будинку культури вже лунає концерт дружби франко-слов’янського хору з міста Тулуза (Франція) та народного ансамблю пісні та музики «Ретро».
Ближче ж до вечора, незважаючи на дощ і вітер, на центральній сцені перед кінотеатром найвитриваліші оваціями зустрічають довгоочікуваний легендарний гурт акапельного співу зі Львова «Піккардійська терція». Елегантні, аристократичні, дуже романтичні віртуози з галицького міста, які, до речі, саме цього дня святкують 24-ту річницю колективу, полонять вишуканістю та світовим класом виконання. А далі — концерт культового патріотичного рок-гурту «Тінь сонця». Дощ стихає. Але це ще не все!
Біля ТЦ «Дитячий світ», наче десь у Берліні чи Парижі, розгортає декорації вулична вистава «Сни за Кобзарем» Львівського академічного духовного театру «Воскресіння». Глядач одразу відчуває монументальність задуму і втілення його акторами. Світлові, піротехнічні ефекти, артисти на ходулях — пластично-візуальне дійство представляє Великого Тараса — батька-творця і літописця України, долі обох — його і України — під гнітом різних зайд і загарбників, зворушливі сцени омріяної пророком мирної, щасливої рідної землі.
Недільний святковий Хмельницький зустрів подолян мелодійними передзвонами та урочистим молебенем за Україну в усіх храмах міста. Знову було чимало творчих студій і майстер-класів з малюнка, співу, декоративно-ужиткового мистецва для юні. Молодят керівники міста вітали з реєстрацією шлюбу. Багато публіки зібрали змагання із запальних вуличних танців. А вечір подарував концерти — співаної поезії у моно- театрі «Кут», класичної та рок-музики за участю муніципального академічного камерного хору та струнної групи Національного Президентського оркестру.
Свято вдалося, воно було насиченим, всенародним, по-європейськи розкутим і вишуканим. Організаторам — респект і щира людська подяка!