В музеї історії міста Хмельницького відкрилася фотоекспозиція до Дня Героїв Небесної Сотні.

Автор циклу світлин — учасник Революції гідності, член Національної спілки фотохудожників України, куратор мистецьких проектів, практичний психолог, громадський діяч, хмельничанин Сергій Аніськов.
В експозиції представлені чотири десятки робіт, з яких переважна більшість ілюструє пам’ятні моменти Революції гідності саме у Хмельницькому. Є світлини і з київського Євромайдану: Сергій був активним волонтером.
Присутні на відкритті виставки активісти Революції гідності, мешканці обласного центру, студенти, школярі вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні. Саме       20 лютого 2014 року на Майдані у Києві загинуло 77 учасників протестної акції. Загалом офіційно Герої Небесної Сотні — це 106 майданівців, які поклали свої життя за краще майбутнє України. Нині називають ще до 70 учасників Майдану, померлих від ран і ушкоджень. Звісно, це дуже дорога ціна, болюча втрата. Це урок громадянської свідомості, людської мужності й патріотизму для нині сущих і для наступних поколінь.
«Важко передати на фото спорідненість душ, яка була на Майдані, де зібралися люди, різні ідеологічно, ментально, культурно, релігійно, — зазначила директор музею, учасниця тих подій Галина Барабаш. — Але ця єдність мети вражала. Всіх нас єднало прагнення до волі, справедливості, оновлення держави. Світлини чесно передають цей дух та хроніку подій трирічної давності. Це наша новітня історія».
Активний учасник Євромайдану Володимир Гончарук нагадав присутнім про знакові, переломні події у перебігу трьох місяців революції у країні. Зазначив, у Хмельницькому були одні з найсильніших протестів в Україні. Велику згуртованість виявили підприємці. Більшість учасників не думала тоді про фото. Тим цінніша робота фотохудожників, які увічнили події, обличчя, настрої.
Сергій Аніськов підкреслив: бути із земляками на Майдані — це його громадянська позиція. Фіксував події, щоб достеменно, неупереджено передати правду у світлинах. Для нащадків, які мають винести урок з того, що пережила Україна: як народжувалося громадянське суспільство, як ми прагнули оновлення держави. «Буду відвертий, мені шкода тих тролейбусів, які згоріли, але найбільша втрата — людські життя, — каже Сергій, який всі місяці перебував у вирі подій. — Ми відчули, як країна змінилася після того, як пролилася кров, кожен із нас змінився. Моє завдання було — показати цей зріз. Цей урок для України». За його словами, інша серія фоторобіт «Психологічний портрет воїна АТО», над якими він працював як практичний психолог, нині демонструється у Відні в університеті Фройда, в закритому режимі для фахівців. «Бо глядач ще не готовий сприйняти все так, як є». А демонстровані світлини з експозиції автор передав для поповнення фондів музею історії міста.
До речі, музей продовжує збирати світлини, експонати з цієї тематики.