У Чорному Острові відбулося обласне літературно-мистецьке свято байки «Зіходить зіронька моя...» до 190-річчя від дня народження видатного українського байкаря Леоніда Глібова. Організаторами виступили обласний науково-методичний центр культури і мистецтва спільно з Чорноострівською об’єднаною територіальною громадою та відділом культури Хмельницької РДА.

У рамках святкування відбувся обласний конкурс читців імені Леоніда Глібова. У ньому взяли участь понад 100 юних декламаторів, учасників літературно-творчих гуртків позашкільних та шкільних навчальних закладів багатьох районів та ОТГ області, студенти Кам’янець-Подільського коледжу культури та мистецтв.
Урочисте відкриття відбулося у Чорноострівському НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, колегіум», вчителі та учні якого долучилися до мистецької програми.
Учасників свята привітали Чорноострівський селищний голова Михайло Дзісь, посадовці Хмельницької районної ради Сергій Янчук та Юрій Гуцалюк, директор обласного науково-методичного центру культури і мистецтва заслужений діяч мистецтв України Анатолій Белєванцев.
У сценічному дійстві пригадали життєвий, творчий шлях славного байкаря, який майже три роки з 1856-го по 1858-й жив і працював у Чорному Острові на посаді вчителя історії, географії та латині повітового дворянського училища. Тут він написав понад 70 поезій та байок, які і нині не втратили актуальності. Серед них «Билина», «Вівчар», «Лящі», «Думка», «Пісня»... відома байка «Щука» стала останнім його твором у наших краях. Оскільки висміювала магната Пшездецького, котрий нещадно визискував селян, змушував працювати у святкові дні і за це потрапив до суду. Несправедливе рішення Проскурівського повітового суду обурило громаду і знайшло сатирично-алегоричне висвітлення у байці Глібова. Граф Пшездецький упізнав себе. Тому позбувся посади директор дворянського училища Петро Конашевський, а вчитель Леонід Глібов змушений був повернутися на Чернігівщину.
Школярики Чорноострівського НВК Богдана Топольницька, Арсен Дем’янчук та Артем Шевчук чудово інсценізували байку Глібова «Зозуля та Півень», а Даяна Варибок, Валерія Маринюк, Ілля Морфіян байку «Билина». Солісти районного Будинку культури надихнули учасників піснями на вірші Глібова, серед яких і знаменита «Журба», яка, твердять чорноострівчани, була написана саме тут.
Конкурс відбувся у розкішних залах палацу Пшездецьких, де нині діє музична школа. Учасники не лише читали твори Глібова та інших українських поетів, а й представили костюмовані постановки, мелодекламацію (музичний супровід), себто проявили фантазію, урізноманітнили конкурс. За це та за високий національно-патріотичний дух відзначила юних читців, їхніх керівників учасник журі, викладач сценічної мови Кам’янець-Подільського коледжу культури і мистецтва Ольга Козак. А заввідділом обласного      НМЦКіМ Оксана Ільїнська звернула увагу на свіжий струмінь сучасної громадянської лірики у виступах та широку географію конкурсу. Учасники визнали чудовий прийом з боку Чорноострівської ОТГ, відмінну організацію свята, яке вперше за останні сім років набрало такої масштабності і вийшло на справді державний рівень, обіцяючи стати візитівкою громади, а в перспективі — і області.
Впродовж дня тривало свято українського слова та пісні. Діти та їхні наставники також відвідували літературно-краєзнавчий музей у палаці, де краєзнавці-дослідники директор Олександр Казиміров та співробітник Домініка Докієн провели змістовні екскурсії.
Урочисто оголосили переможців свята-конкурсу. Гран-прі здобув Ростислав Івасюк, учень Розсошанського НВК «ДНЗ, ЗОШ І-ІІІ ступенів» Розсошанської ОТГ. У номінації «Театр» у молодшій віковій категорії перше місце виборола творча група «Ми — таланти твої, Україно» Мар’янівської ЗОШ І-ІІ ст. Чорноострівської ОТГ, а в номінації «Солісти»: Матвій Фомін (дитяча театр-студія — «Летючий корабель»,       м. Хмельницький), Єва Колесник (акторська школа «Пармезан», м. Хмельницький), Василь Кондратюк (с. Велика Боровиця Білогірського району) та Христина Суховірська (Копистинський НВК). У середній віковій категорії перше місце посіли Олександр Левицький (Хмельницька ДШМ) та Марина Масна (м. Хмельницький). А в старшій віковій групі переможцями стали Катерина Карпенко та Юлія Орлянська, студентки Кам’янець-Подільського коледжу культури і мистецтв.