На незвичайний концерт-зустріч у Дунаївці запросив нас оперний співак Іван Солярик. І сам Іван Петрович виявився цікавим співбесідником, людиною великого серця, багатогранного таланту, жвавої вдачі. А його патріотичні плани щодо розбудови України, започаткований проект «Україна несе світу Хліб, Культуру і Мир!» вразив масштабністю задуму і актуальністю.

На шоу-програму «Любіть Україну» в міський культурно-мистецький просвітницький центр у Дунаївцях зібралися дорогі для співака гості, земляки: від дошколяриків до найповажніших. Приємно було бачити автору програми і свою родину: братів, сестер, племінників та колишніх однокласників, односельців з рідного села Яцьківці, що у мальовничих Товтрах межує з Кам’янеччиною.
Ще перед концертом від них дізналися: Іван Петрович виріс у сім’ї колгоспників, творчий талант у нього — від діда по матері, що співав у церковному хорі, грав на сопілці. Ріс слухняним, працьовитим, його любили в селі, у школі за гарний голос, вміння грати на баяні, життєлюбство, доброзичливість. «Він і нині, досягнувши таких висот як співак, професіонал, зостався людяним, уважним, доступним, — поділилися односельчанки пана Івана Зіна Стецюк та Надія Солярик. — Зустріне — обійме, розпитає. Приїде в село, обійде-привітає всю родину».
А ведуча вечора, літератор, педагог Маргарита Каменєва та представники керівництва міської об’єднаної територіальної громади подивували зал новиною: Іван Солярик дарує землякам благодійний концерт оперного співу якраз у свій день народження. Шістдесятишестирічний іменинник осяяв сцену бадьорою посмішкою, поставши у парадному концертному вбранні. А коли заспівав — сцена і зал з глядачами немов перенеслися у міланську Ла-Скалу чи паризьку Гранд-Оперу, чи Національний театр опери та балету імені Тараса Шевченка... Потужний тенор лауреата міжнародних конкурсів зачарував красою, звучністю, особливою чистою, світлою благодаттю, яку відчули всі глядачі.
Пролунали світові шедеври оперної музики італійською, українською, російською, казахською мовами... Це був не просто концерт, а інтерактивне спілкування, під час якого Іван Петрович не тільки розповідав історію оперної музики, а й спонукав глядачів мислити, згадувати, порівнювати. Чим класична, оперна музика відмінна від попси, чим корисніша людині? Як музика змінює свідомість, возвеличує, лікує, об’єднує, наснажує на звершення?
А допомагали Учителю й вихованці Дунаєвецької школи мистецтв, у тому числі і юна зірочка, вокалістка Вік- торія Соколовська, і вокальне тріо «Горлиця» із села Залісці, і киянка, школярочка Світлана Зубкова, якій цей талановитий викладач за допомогою авторської системи розвинув і поставив дикцію, голос...
Справді мудро, майстерно продумана ця програма знайомства з прекрасним. І не дивно: адже Іван Солярик здобув чудову музичну, педагогічну освіту: в Хмельницькому музучилищі імені В. Заремби, Київському університеті культури і мистецтв, Санкт-Петербурзькій консерваторії, музично-педагогічному інституті імені Гнесіних у Москві. А також — величезний досвід, викладаючи у музичних школах та інститутах, проводячи лекції та семінари для викладачів та студентів. Концертував чи не на всіх континентах світу, де нині успішно реалізовують себе і його колишні учні. Іван Петрович чверть віку мешкав у Казахстані, де його, українця, пошанували титулом «Золотий голос Казахстану». П’ять літ жив і працював у Росії. Скрізь займався ще й благодійництвом, допомагав дитбудинкам, школам-інтернатам, виступав із програмою «Зустріч з прекрасним», виховуючи молоде покоління на взірцях світової культури. Він не просто співак, композитор, викладач, психолог, художник, цілитель, а ще й громадський діяч.
Повернувшись в Україну, яка завжди жила в його серці, Іван Петрович продовжує не лише виступати, викладати, надавати благодійну допомогу навчальним закладам. Він задумав грандіозний соціально-політичний рух-звернення «Україна несе світу Хліб, Культуру і Мир!»: від Дунаєвець до Нью-Йорка — через Хмельницький — Київ — Париж». Своїми планами поділився із земляками. Проект, мета якого — єднання людей різних націй за високі моральні цінності, добробут і проти зброї та воєн у світі, має декілька програм. Серед них — «Єдина Україна — тільки при створенні та діяльності Асамблеї народів України — Українська родина»; «Яка освіта — така й країна»; «Благодійний фонд «Щедра Україна» (поміч дитбудинкам, інтернатам, дітям-інвалідам); «Фонопедичний метод розвитку голосу: Голос треба? Голос буде! Голос є!»; «Музика лікує»; розважально-виховна програма для молоді «Любіть Україну» та власне «Україна несе світу Хліб, Культуру і Мир»...
Спостерігаючи, як цей енергійний, по-вчительськи цілеспрямований чоловік залучає до співпраці людей, дохідливо роз’яснює глибокі істини та мету своєї програми, можна не сумніватися: йому багато вдасться! «Кожен з нас має працювати на благоустрій, добробут України, — переконаний Іван Солярик. — Ініціатива має йти від звичайних людей, нічого чекати від влади подачок! Україна стільки вистраждала, що має право голосу в світі. Ми повинні не лише розбудувати свій дім, а й переконати світ відмовитися від воєн та зброї». Він планує створити навчально-просвітницькі центри у Дунаївцях, Хмельницькому та Києві, довкола яких гуртуватимуться такі ж небайдужі земляки. Ми ж обов’язково розповімо, як розвиватимуться ці проекти. І про те, як за допомогою музики і вправ Іванові Солярику вдається зцілювати, повертати до активного життя людей.