У серпні 2013 року дослідник сталінських репресій, громадський діяч  «Меморіалу» Юрій Дмітрієв передав хмельницькому журналісту Богдану Теленьку архівні відомості про українських в’язнів 20-30-х років.

— Цю безцінну електронну інформацію – близько 70 тисяч прізвищ – надав мені Дмітрієв під час експедиції у Сандармох і на Соловки, — розповідає Богдан Теленько. — То лише частка жертв різних націо-
нальностей на спорудженні Біломорканалу та інших будовах ГУЛАГУ. З них я виокремив для книги тільки уродженців нашої області.
Літературно-документальне видання «Соловецький мартиролог Поділля» автор презентував уже в Кам’янці-Подільському, Хмельницькому, а нещодавно – в Національній історичній бібліотеці України. Участь у ній брав перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань бюджету Василь Амельченко, який, зокрема, сказав: «Видання книжок, присвячених темі політичних репресій, повинно стати елементом державної політики.  Це вкрай важливо – систематизувати, прокоментувати й оприлюднити злочини комуністичного режиму. Аби показати світу страшну правду про Голодомор, Великий терор в Україні». Як зазначив письменник Богдан Теленько, в Києві створено український громадський комітет захисту в’язня Кремля Юрія Олексійовича Дмітрієва, арештованого співробітниками ФСБ  торік у грудні за надуманим звинуваченням.