В обласній бібліотеці для юнацтва відбулася презентація книги-альбому іконописця Андрія Штогрина «Мій неовізантизм: стиль і манера монументального малярства Вознесенської церкви в с. Іванківці на Поділлі» та виставки  художника-графіка, члена Національної спілки художників України Миколи Анісімова «Храми України».

Мистецький доробок творчої родини з Кам’янця-Подільського — Андрія Михайловича Штогрина, його дружини Антоніни Олексіївни Анісімової-Штогрин та її брата Миколи Олексійовича Анісімова нині відомий і далеко за межами України. Андрій Штогрин проектував та розробляв інтер’єри, іконостаси, проводив реставрацію храмів у багатьох містах України та Польщі.   Викладав у Кам’янець-Подільській художньо-промисловій школі імені В. Гагенмейстера. Нині — старший викладач кафедри образотворчого мистецтва  Кам’янець-Подільського національного університету імені І. Огієнка. Автор методичних посібників та статей в академічних виданнях. Його дружина Антоніна Олексіївна та її брат Микола Олексійович родом  із села Майдан-Олександрівський на Віньковеччині. Пані Антоніна закінчила Київську республіканську художню школу імені Тараса Шевченка, Львівський інститут прикладного та декоративного мистецтва. Нині викладає живопис студентам Кам’янець-Подільського університету. На її рахунку численні персональні всеукраїнські та міжнародні виставки. Живописні роботи — пейзажі, натюрморти, портрети — прикрашають приватні колекції в Україні та за кордоном. Брала участь у розписі 16 храмів. Микола Анісімов також закінчив художню школу у Києві, Український поліграфічний інститут імені Федорова, факультет графіки.  Іконописець, поліграфіст, працює в авторській графічній техніці. Переможець мистецьких конкурсів в Україні та Західній Європі.  Учасник багатьох персональних, регіональних, міжнародних виставок. Організовують вернісажі спільно з сестрою Антоніною. Особливо цікавими для знавців є його роботи з серії «Старий кордон», «Легенди Кам’янця», філігранно виписані пейзажі, архітектура з кримської серії.
  З проголошенням Незалежності України  родина художників  долучилася до процесу відродження українського національного храмового мистецтва.
  Творчо підійшли до відновлення історичної пам’ятки костелу Тринітаріїв, а тепер церкви Святого Йосафата Ордена Редемптористів у Кам’янці-Подільському. За концепцією варшавського архітектора українського походження Богдана Боберського створили проект реставрації кам’яного вівтаря у стилі Козацького бароко. Над  іконостасом працював Андрій Штогрин, малярство — справа Миколи Анісімова, золочення — Антоніни Штогрин, різьба — Олександра Хаєцького. В 1993 році Микола Анісімов та Андрій Штогрин виконали іконостас у церкві святих апостолів Петра і Павла. А Андрій Михайлович розробив проект ікони-мозаїки Богородиці греко-католицької церкви в Ольштині (Польща).
  Починаючи з 2012-го, впродовж  п’яти років трудилося подружжя  Андрія та Антоніни Штогриних над розписом церкви Вознесіння Господнього у селі Іванківці Городоцького району. Лише вдвох, пліч-о-пліч, без помічників. Чоловік  — автор концепції та проекту розписів, дружина — проникливий співавтор-декоратор — натхненно виписувала орнаменти, що гармонійно поєдналися з барвами купола, іконостасу, фігурними настінними зображеннями. За словами художників, процесу передувала велика підготовча робота, вивчення та осмислення національної іконо-малярської спадщини, власного досвіду у цій царині. І, звичайно, духовне самовдосконалення, молитва. Вислухавши побажання священика і парафіян, дослідивши багату історію села, для розпису обрали «давній» стиль.  Використали мотиви народного орнаменту, привнесли і власне художнє бачення, підпорядкувавши розпис, колористику загальному влаштуванню храму, враховуючи деталі, пропорції. Ювелірне нюансування  ікон засвідчило  духовне піднесення, цілковите творче заглиблення  іконописців Андрія та Антоніни, для яких ця робота стала ще одним, знаковим, рубежем  у їхньому  мистецькому сходженні.
 У книзі «Мій неовізантизм» автор розкрив власний досвід з монументального розпису саме храму Вознесіння Господнього у селі Іванківці. Професор, іконознавець Дмитро Степовик, який написав передмову, вважає автора продовжувачем національної традиції сакрального малярства. Майстер збагатив давній стиль ікономалярства візантизм, не відходячи від канонів. Він подолав тьмяність колориту, наснаживши інтер’єр церкви золотистими відтінками, пом’якшив гострі геометричні форми мальовничими деталями. Образ Христа під куполом відповідає свідченням Святого Письма про красу та молодий вік Спасителя (30-33 роки), а не візантійським мозаїкам та фрескам, де Ісус виглядає 60-70-річним. Старався уникнути надміру суворості і в зображенні пророків та євангелістів. Вніс у свою роботу як українську національну традицію, так і власну художню манеру. Святійший Патріарх Української православної церкви Філарет нагородив за труди Андрія Штогрина орденом Святого князя Володимира. А благодійника храму, президента ПАТ «Оболонь» Олександра Слободяна, який надав допомогу у побудові, розписі церкви  — орденом Святого архістратига Михаїла. Книга-альбом побачила світ цьогоріч у видавництві імені Олени Теліги, накладом 700 примірників, і одразу стала явищем у мистецькому світі. Дизайн обкладинки: сповнений особливого символізму ключ до творчого світу автора-митця — виконав художник-графік Микола Анісімов.
 Гості ознайомилися з виставкою графіки Миколи Анісімова «Храми України». У 18 роботах представлені сакральні споруди Кам’янця-Подільського та Криму, де пан Микола проживав із 1992 по 2014 рік.