Вже третій рік поспіль до Дня міста Хмельницького міський літературний фестиваль ”Слово єднає” згуртував письменників, журналістів та цікавих до літературних новинок краян.

І цьогоріч свято слова насичене подіями: творчими зустрічами, презентаціями свіжих видань, майстер-класами для літераторів-початківців, книжковими виставками-ярмарками, екскурсіями, літературними естафетами.
Приємне занурення у світ живого слова і натхнення, себто старт фестивалю розпочався у центральній міській бібліотеці літературним мостом “Прем’єра книги-2017”. Скайп-марафон підхопили всі бібліотеки-філії міста: бібліотекарі, письменники та поети, книголюби-читачі обмінялися вітаннями.
У монотетрі “Кут” відбувся вечір-зустріч членів обласних та міських організацій НСПУ та НСЖУ.
Відкрили свято голови обласної та міської організацій Національної спілки письменників України Петро Маліш та Віталій Міхалевський.
Завідуюча міською бібліотекою-філією № 8 Людмила Дуда привітала учасників від імені управління культури міськради та централізованої бібліотечної системи, вручила почесні дипломи. Вона наголосила, що у фестивальних зустрічах із членами діючих в області літературних спілок у бібліотеках міста беруть участь понад тисячу книголюбів.
Поети, письменники презентували свої нові книги. Приємно, що практично кожен з них пробує себе у нових жанрах, плідно експериментує зі словом.
Поетеса Ніна Шмурікова-Гаврилюк представила збірку патріотичних віршів для дітей “Хоробрий Сашко”, поетичну драму “Лорілея”, драматичну інсценізацію, присвячену Т. Г. Шевченку. Поділилася враженнями від участі у Міжнародному літературному святі “В сім’ї вольній, новій”, яке нещодавно відбулося на Донбасі.  Україна мобілізувалася і піднялася, щоб відстояти себе. На сході – повномасштабна українізація культури і освіти, у театрах з аншлагом йдуть чудові українські вистави, читаються українські книги, демонструються фільми, це – культурний ренесанс.
Про свої нові книги розповіли Анатолій Ненцінський, Михайло Войнаренко, Петро Савчук, Володимир Дмитрик, Ростислав Балема, Ніна Качеровська, Михайло Цимбалюк… До душі слухачам припала книга А. Ненцінського “День дев’ятий”, уривки з якої зачитав автор. До речі, приємна новина: вірш-інтелектуальна загадка “Хто?” з першої збірки Ростислава Балеми “За стінами ранку”, яка вийшла 1997-го, здобув визнання у Всеукраїнському проекті “20 поетів України”, побачив свою оригінальну екранізацію для мільйонів читачів і глядачів. Не втратив своєї актуальності.
Микола Мачківський виступив як літературний критик, оцінивши художні достоїнства нових книг Ніни Шмурікової-Гаврилюк, Володимира Дмитрика, Степана Шкапія…
Анатолій Ненцінський, Петро Савчук, Степан Шкапій розважили товариство артистичним читанням добірного гумору.
Ліричний настрій подарували товариству брати Євген та Вадим Гжегожевські, виконавши пісні з нової концертної програми “Поділля моє величаве, Поділля моє золоте”. Серед них – однойменна пісня про рідну землю, яка серйозно претендує на візитівку краю,  історична пісня “Бакота”, написана у співавторстві із Зоєю Гапоненко, і “Храми Поділля”, яку особливо тепло сприймали слухачі і на сході України, і на Поділлі.
“Незважаючи на труднощі часу, політичну нестабільність, безгрошів’я, ми повинні творити і слухати одне одного, адже слово – вічне, слово – нас єднає”, – підсумував зустріч голова обласної організації НСПУ Петро Маліш.