11 травня Рада Євросоюзу ухвалила важливий для України законодавчий акт, яким затвердила безвізовий режим для громадян нашої держави. Однією з умов для перетину кордону з країнами Шенгенської зони за умов безвізового режиму є наявність у громадянина біометричного паспорта для виїзду за кордон.

Біометричний паспорт —  це документ, що дає право на виїзд за межі країни і в’їзд до іноземних держав. Такий паспорт відрізняється від звичайного тим, що в нього вбудований спеціальний мікропроцесорний чіп, який містить біометричні дані про власника: відцифровані підпис особи, образ обличчя особи, відбитки пальців рук.
Для оформлення такого документа громадянину України достатньо звернутися у будь-який підрозділ Державної міграційної служби (далі — ДМС), незалежно від місця проживання, але в яких є технічна можливість для оформлення біометричних паспортів. Згідно з інформацією, оприлюдненою на офіційному веб-сайті ДМС України, у кожному районному підрозділі ДМС у Хмельницькій області є технічна можливість для оформлення біометричних документів.
При особистій подачі заяви-анкети, що заповнюється на місці, особі необхідно також мати при собі паспорт громадянина України (оригінал + дві копії), документ про реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків у разі його наявності (оригінал + дві копії), довідку з військкомату чи військовий білет (якщо до     25 років), відповідні документи з відміткою банку про здійснення встановлених законодавством платежів (консульського збору) або оригінал і копію документа про звільнення від таких платежів (консульського збору). Реквізити для оплати вам нададуть у підрозділі ДМС. Фото на паспортний документ виготовляється на місці, проте в окремих випадках особа може подати уже готові фотокартки (дві кольорові фотокартки розміром 3,5х4,5 см та одну — розміром 10x5 см). До таких випадків належать, наприклад, оформлення паспортного документа для дитини до 12 років, для людини, що за станом здоров’я не може пересуватися тощо. Відбитки пальців також знімають на місці. Діти до
12 років отримують біометричний документ без відбитків пальців.
Загальний термін розгляду вашої заяви та виготовлення біометричного паспорта становить 20 робочих днів, терміновий — 7. У разі оформлення такого паспорта протягом 20 робочих днів сума адміністративного збору складає 557,32 грн. (з них вартість адміністративної послуги — 253 грн. та вартість бланка паспорта — 304,32 грн.), у разі термінового оформлення (протягом 7 робочих днів) — це коштуватиме 810,32 грн.