Як чітко та доступно довести до свідомості людей механізм державної підтримки щодо впровадження енергоефективних заходів у житловій сфері, у тому числі і за рахунок кредитних ресурсів, йшлося минулої п’ятниці  на семінарі з енергоефективного партнерства, який відбувся у   Хмельницькій облдержадміністрації.

 

Нагадаємо, що 8 квітня цього року уряд схвалив постанову, яка передбачає фінансування з державного бюджету на відшкодування частини суми кредиту, залученого населенням, об’єднаннями співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та житлово-будівельними кооперативами (ЖБК) на впровадження енергоефективних заходів у житлових будинках, зокрема, на придбання енергоефективного обладнання та матеріалів. Його перелік досить широкий — від засобів обліку води, теплової енергії, вікон з енергозберігаючим склом до сонячних колекторів для виробництва теплової енергії та підігріву води, а також негазових котлів. Сума відшкодування коливається в межах від 20 до 40  відсотків. Чіткі роз’яснення з приводу того, як скористатися програмою, на семінарі дав голова Держенергоефективності України Сергій Савчук. Він також розповів, що останнім часом попит на неї суттєво зріс. Так, загальна сума виданих кредитів на котли та енергозберігаючі матеріали уже перевищила 200 мільйонів гривень.
— Це, звичайно, чималі кошти, хоча, в розрізі України — крапля в морі. Для того, щоб утеплити весь її житловий фонд, потрібно понад 800 мільярдів гривень, — зазначив посадовець.
За словами голови облдержадміністрації Михайла Загородного, підвищення енергоефективності та впровадження відповідних технологій, економія енергоресурсів нині є стратегічним завданням як для органів влади, так і для бізнесу та громадян.  
— На сьогодні дуже важливо, щоб до державної програми якомога активніше долучалися об’єднання співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельні кооперативи. Тому ми запросили на семінар голів асоціацій ОСББ та голів ОСББ і ЖБК, які, я сподіваюсь, донесуть інформацію до мешканців та залучать їх до процесу утеплення своїх будинків, що в свою чергу призведе до скорочення споживання енергоресурсів, — наголосив Михайло Васильович.
Такої ж думки дотримується і голова обласної ради Іван Гончар, який також взяв участь у цьому заході. Прибули на семінар представники Волині, Львівщини, інших західних областей, які поділилися досвідом щодо здешевлення кредитів на утеплення будинків, впровадження сучасних технологій при проведенні термомодернізації житлових будівель тощо.