З острахом і тривогою всі готуються до нового опалювального сезону. Важкими трудами «реформаторів-камікадзе» вже в листопаді люди отримають платіжки з космічними сумами на житлово-комунальні послуги. Однак дехто з жителів Старокостянтинова ще не очуняв від попереднього опалювального сезону, який «подарував» їм дуже неприємний і дорогий сюрприз.

Нахімічили
До редакції нашої газети звернувся старокостянтиновець Андрій Гринюк. На початку грудня минулого року в будинку де він живе (і є старшим по дому), комунальне підприємство «Тепловик» встановило новий лічильник тепла X 12, виробництва київського ТОВ «НВП Вимірювальні технології». Наприкінці лютого в приміщення де знаходиться лічильник, прийшли працівники «Тепловика». У той час Андрій Савелійович був на роботі в Шепетівці, де працює вахтовим методом охоронцем. Однак візит комунальної служби не залишився непоміченим. Мешканців будинку насторожив несподіваний вояж спеціалістів, які, нікого не повідомивши, (якимись чином діставши ключа!?), увійшли до кімнати, де працював вимірювальний прилад.
Про це Андрій Гринюк дізнався по телефону, а коли повернувся в місто — почав цікавитися в «Тепловику» і в міській раді: чому, як і з якою метою комунальники «навідували» їх нещодавно встановлений лічильник? Чіткої відповіді чоловік тоді не отримав. Здебільшого виправдовувалися, що, мовляв, перевіряли роботу датчиків. «Відразу запідозрив, що тут щось не так, — каже Андрій Савелійович, — у мене ж є технічна освіта (закінчував технічне училище у Володимирі-Волинському), і я зрозумів, що справа тут зовсім не в датчиках». Поки мешканці будинку добивались більш детальних пояснень від місцевих чиновників, опалювальний період закінчився. Пан Гринюк перевірив покази лічильника, які фіксував, як відповідальний представник житлового будинку. Виявилось, що за три місяці зими лічильник показав, що мешканцями багатоквартирного житла було спожито 77 Гал. калорій (вартістю 33682 грн.). Після візиту комунальників, за два місяці весни (березень і квітень), лічильник накрутив 62 Гал. калорій (вартістю 27121 грн.). Людині і без технічної освіти стало б зрозуміло, що тут в «Тепловику» щось нахімічили.
Після закінчення опалювального сезону, Андрій Гринюк зняв лічильник і відправив його на перевірку на підприємство-виробник, себто в ТОВ «НВП Вимірювальні технології». На початку липня експерти повернули прилад, а разом з ним свідоцтво про технічну перевірку і висновки: «Теплолічильник Х12 №07133 надійшов на підприємство-виробник для діагностики та ремонту. При діагностиці лічильника несправності не виявлено. Збій показів з розходу тепла викликаний ущільнюючими прокладками датчика розходу, меншого діаметра». Іншими словами, слюсарі «Тепловика» і здійснили підміну прокладок, аби лічильник обраховував людей.
Хмельницькі тепловики-спеціалісти розповіли, що прокладки на лічильниках можна ставити тільки заводські, «рідні», в іншому випадку найменша неточність, навіть у кілька міліметрів, дасть збій, і вимірювальний прилад відлічуватиме тепло не на користь споживача. Змінювати прокладки після неповних трьох місяців роботи лічильника з технічної точки зору теж немає ніякої необхідності. Будь-які огляди стану і функціональності вимірювального приладу можуть проходити лише після звернення людей, які з тих чи інших причин вважають, що прилад працює неправильно. У даному випадку ніяких заяв не було, запевняє пан Гринюк.
Очевидно, що мешканцям будинку немає ніякого сенсу обраховувати себе, а підприємству-виробнику надавати неправдиві дані стосовно діагностики. Цей випадок є серйозним прецедентом для розбору «польотів», оскільки виникає підступна думка, що подібні викрутаси відбуваються не з одним будинком і не лише в Старокостянтинові.
Логічні запитання
Звісно, перше питання — на яких підставах працівники комунального підприємства зайшли до приміщення з лічильником? Звідки в представників «Тепловика» узявся власний ключ? Чому ніхто з людей не був попереджений про їхній візит? Чому разом з комунальниками не було нікого з мешканців будинку при перевірці приладу?
Цілком зрозуміло, що просто так, у робочу зміну, спеціалісти підприємства самі по собі по будинках не ходять і лічильники не перевіряють. Очевидно, що їх туди направили з контори, хоча люди нікого не викликали. Навпаки, логіка речей така, що мешканці мали б викликати, тільки не комунальників, а міліцію, яка мала б з’ясувати, що забули в будинку незвані гості. Хоча більше питань не до технічних працівників, а до директора «Тепловика» пана Поліщука. За іронією долі керівник підприємства з березня цього року вже почесний (а може не дуже почесний) екс-директор. Мер Старокостянтинова Микола Мельничук, тактовно розпрощався з керівником комунального підприємства.
Нове керівництво КП говорить про цей інцидент виключно як про певні «технічні неточності» і помилки працівників, але, відверто кажучи, — це справжній форс-мажор.
А тепер, нічого не стверджуючи, просто уявімо на хвилинку, що подібні «технічні помилки» комунальники провертають постійно, і не в одному будинку, бо ж далеко не всюди їх застукали за подібним або просто думали, що «так треба». В даному випадку, інакше не скажеш, «Тепловик» був схоплений за руку на гарячому, оскільки технічний звіт підприємства-виробника лічильника чітко вказує на умисне втручання комунальників і більше ні на що інше.
Річ тут не лише в тому, що в гаманці абонентів нахабно залізли шляхом технічних маніпуляцій. Люди оформляють субсидії, і комунальні служби цілком слушно можуть заявити: «А хіба вас повинна хвилювати ціна на газ і тепло? У вас же є субсидія!» По-перше, субсидії є не у всіх. По-друге, розглядаючи цю ситуацію, ми цілком можемо говорити про зловживання іншого характеру, а саме про маніпуляцію з компенсацією комунальним підприємствам витрат із держбюджету, що покривають субсидії. І знову ж, чи подібні схеми працюють в одному тільки Старокостянтинові?
 Що робити?
Аби попередити подібні випадки в подальшому, неважливо, чи це «технічні неточності», чи умисне зловживання, описаний випадок має стати предметом для розслідування відповідних структур. Потрібно чітко з’ясувати: хто, чому, за чиїм розпорядженням і з якою метою «длубався» в тепловому лічильнику. Встановити послідовність дій, з’ясувати відповідальних за цю «операцію», надати належні висновки, і в залежності від обставин, притягнути до відповідальності.
Однозначно і очевидно одне: без усіляких сумнівів людям потрібно подавати на КП «Тепловик» до суду.
Влада міста і керівництво комунального підприємства має влаштувати зустріч з мешканцями будинків, де є теплові лічильники і уточнити «правила гри». Пояснити, що ніхто сторонній без відома, дозволу і супроводу представника будинку чи ОСББ
не має права заходити в приміщення з лічильником, ключ від нього має бути тільки в мешканців будинку.
Якби в Андрія Гринюка не виникли підозри, а головне — якби він не відправив лічильник на перевірку фахівцям, цей випадок, без сумніву, поповнив би картотеку безгосподарності історії: а так маємо прецедент з яким обов’язково потрібно ретельно розібратись. Чи, бува, це не один із масштабних і хитромудрих способів накопичення капіталу тими, кого називають «комунальною мафією»?