Військова агресія росіян унеможливила постачання багатьох комплектуючих для оборонної промисловості України. Після початку війни Державний концерн «Укроборонпром», який об’єднує понад сотню підприємств України, відчув нестачу тридцяти тисяч найменувань продукції, що раніше закуповувалася на заводах окупанта. Проте це дало можливість справжнього (не на словах, як у наших сусідів) імпортозаміщення. За словами гендиректора концерну Романа Романова, вже вдалося налагодити виробництво третини деталей на вітчизняних заводах. Ще двадцять тисяч деталей і запчастин «Укроборонпром» також планує виробляти в Україні. Для цього держава виділяє кошти! Хіба хмельничанам не варто скористатися цим шансом?

На Поділля прибуло керівництво «Укроборонпрому», аби поглянути на можливості та потужності наших цивільних підприємств, запропонувати їм співпрацю. Бо, так здається, наші можливості в підвищенні обороноздатності держави використовуються не на повну міру. Наразі підприємства області освоїли виготовлення лише 158 видів деталей, які заміщають російську продукцію для наших військових заводів. Але навіть це, а також збільшення військового замовлення, дозволило Хмельниччині створити 850 нових робочих місць, зазначив голова облдержадміністрації Михайло Загородний, спілкуючись із пресою на ПАТ «Укрелектроапарат», куди завітали столичні гості. А нові робочі місця — це люди, які забезпечені роботою із пристойною зарплатнею — 4,5-5 тисяч гривень; мільйонні надходження в бюджет від податків. Загалом же нині 34 цивільних підприємства області розпочали співпрацю з «оборонкою» і отримали замовлень на 39 мільйонів гривень.
«Ми привезли вам гроші», — наголосив Роман Романов на зустрічі з представниками цивільних виробництв Хмельниччини та керівниками держпідприємств ДК «Укроборонпром» у Хмельницькій області. Раніше «оборонка» була «заточена» на Росію, підкреслив він, але наразі в нас з’явився шанс позбавитися залежності від агресора й налагодити виробництво необхідних комплектуючих в Україні. «Ми можемо відновити колишню могутність наших підприємств, поновити зруйновані зв’язки між виробництвами. Держава гарантує фінансування оборонного замовлення. Ви багато можете виробляти на існуючих підприємствах, а це вигідно і людям, і виробництвам, і країні», — зазначив керівник концерну.
Справді, необхідно організувати якнайширший обмін інформацією між цивільними та оборонними підприємствами. Бо, до прикладу, голова правління ПАТ «Укрелектроапарат» Євгенія Косковецька зазначила: зараз її виробництво переживає не найкращі часи, й вона радо виготовлятиме обладнання для «оборонки», аби військові сказали, що їм треба. Схожа ситуація й на ПАТ Хмельницький завод ковальсько-пресового обладнання «Пригма-прес». Під час відвідин заводу виявилося, що в них є станок, який «Укроборонпром» шукав, на якому можна виготовляти певні специфічні деталі, яких потребують військові. Тобто, відчувається шалений брак комунікації, поінформованості наших виробничників про можливості одних і потреби інших.
Але, будемо сподіватися, ця проблема вирішиться. Якщо директорат «горизонтально» не зміг дізнатися про потреби колег з військових заводів, то інформацію нададуть «вертикально». Очільник «Укроборонпрому» наголосив, що готується каталог номенклатури продукції, якої потребують заводи концерну. Будь-який виробник може організувати в себе випуск комплектуючих, які необхідні «оборонці».
— Ви багато чого можете зробити, бо на Хмельниччині чудовий людський потенціал і виробничі потужності. Причому, виготовляти комплектуючі мають право заводи будь-якої форми власності, — підкреслив Роман Романов.
Наприкінці зустрічі Михайло Загородний та Роман Романов підписали Меморандум про розширення співпраці ДК «Укроборон-пром» з підприємствами Хмельницької області. Подібні меморандуми вже діють у п’яти областях; найближчим часом його підпишуть і в Запорізькій області. Так що не варто ловити гав: наразі є унікальна можливість для наших підприємств отримати замовлення, відновити роботу на повну потужність. Лише від керівників місцевих заводів залежить, чи проявлять вони ділову хватку та знайдуть свою нішу виготовлення запчастин для бойової техніки. Чи будуть чекати, поки гроші самі знайдуть їх, а замовлення самотужки прийдуть на завод?