Якщо пам’ятаєте, з початком осені нас очікує чергове підвищення тарифів на електрику. Чому чергове? Бо 1 березня 2016-го їх знову підвищать. І 1 вересня наступного — ще раз. А ще — 1 березня 2017 року. Загалом, за планами Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, через півтора року ми сплачуватимемо 90 копійок за кіловат-годину (до 100 кВт-годин) та 1,68 гривні — від 100 до 600 кВт-годин. Ого-го, хочеться сказати! Але не будемо наразі зазирати у таке далеке майбутнє: нагадаємо, що ми матимемо у платіжках за вересень. Отже, за спожиті до 100 кіловат-годин треба платити 45,8 копійки за кВт-годину, більше — 78,9 копійки. Вже час задуматися про заощадження? Чи будемо чекати 2017-го року?

Пам’ятаєте минулорічні віялові відключення електрики? Чи повториться подібне нинішньої зими — ніхто не поки не знає. Російська агресія на сході України створила напруження із постачанням вугілля на наші теплостанції, тому, не виключено, що взимку нам бракуватиме електроенергії — доведеться вимикати споживачів. Але це не єдина проблема енергосистеми України. За словами Євгена Трача, начальника інспекції Держенергонагляду у Хмельницькій області, «добовий графік навантаження об’єднаної енергетичної системи України має значну нерівномірність. Він характеризується піком навантаження в години вечірнього максимуму, провалом навантаження в нічні години і майже рівномірним споживанням електричної потужності протягом годин ранкового та денного часу доби. При цьому різниця між максимальним та мінімальним споживанням електричної потужності протягом доби у зимовий період складає понад 8000 МВт, а у літній — 5000 МВт. Це призводить до значних витрат палива на теплових електростанціях через необхідність забезпечення щоденних пусків-зупинень майже десяти енергоблоків. Як наслідок, отримуємо перевитрати палива та зростання вартості електричної енергії, яка виробляється».
Отже, держава вкрай зацікавлена у вирівнюванні споживання протягом доби. Але ж і ми, населення, в цьому зацікавлені, бо нічна електрика значно дешевша! Нинішнє зростання тарифів на чверть вже примушує задуматися про купівлю двозонних або тризонних лічильників. Річ у тому, що споживач, який використовує двозонні тарифи, вночі (з 23 години до 7 ранку) сплачує за електрику половину тарифу! Ті, хто страждає безсонням, або «сови» — у виграші на тлі «жайворонків»: працюєш вночі — сплачуєш удвічі менше! Принаймні нинішні «розумні» пральні машини будь-хто точно може використати у темну пору: налаштував програму об 11 вечора й лягай спати. А зранку — діставай з барабана чисту білизну.
Тризонний тариф дещо складніший для підрахунку: у години піку навантаження (з 8-ї години до 11-ї та з 20-ї години до 22-ї години) сплата становить 1,5 тарифу. Проте у нічний період — лише 0,4 від вартості електрики (в інші години доби жодний коефіцієнт не застосовується). Тобто варто мінімізувати споживання у години максимального навантаження (навіть тимчасово можна відключити холодильник) і активізуватися в нічний час — заощадження буде суттєвим. Євген Трач переконаний, що посприяти забезпеченню сталого функціонування об’єднаної енергетичної системи України можуть і споживачі, раціонально регулюючи режими споживання електричної енергії. Зокрема, зменшуючи споживання потужності в години максимальних навантажень об’єднаної енергосистеми України та збільшуючи навантаження на електромережі у нічні години доби. Враховуючи, що в структурі електроспоживання України частка населення складає близько тридцяти відсотків, економічна зацікавленість українців у застосуванні енергоємних електроприладів у нічний час може стати дієвим чинником енергозбереження у масштабі цілої країни, переконаний він.
А тепер варто порахувати, наскільки доцільне використання лічильників із диференційованим тарифом. Скажімо, ви споживаєте двісті кіловат-годин на місяць. До вересня у вашій платіжці значилося 99,6 гривні, нині ця сума збільшиться до 123,5 гривні. А за півтора року зросте до 258 гривень на місяць! Нехай ви зможете частково перейти на «нічний спосіб життя», споживаючи третину електрики у темні години доби. Двозонний тариф дозволить заощадити близько двадцяти гривень щомісяця вже зараз. Якщо говорити про 2017 рік, то економія становитиме приблизно сорок гривень. А тепер рахуйте: за нинішніх тарифів щорічна економія буде близько 240 гривень, за майбутніх — 500. Якщо врахувати, що наразі двофазний лічильник коштує трохи більше тисячі гривень (трифазний — приблизно 1700-1800 гривень), то окупиться він за кілька років, далі — заощадження витрат у чистому вигляді.
Якщо відверто, то батіг для економії держава у вигляді підвищення тарифів вигадала чудовий. Непогано було б не забути й про пряник. І нібито він буде: у профільному міністерстві наразі міркують про подальше зменшення вартості «нічної електрики». Побачимо, як воно буде. А поки варто задуматися про купівлю нового лічильника. Як запевняє Євген Трач: «Перейти на дифтарифи нескладно — для цього слід лише звернутись до місцевої електропостачальної організації з відповідною заявою. Вам буде надано всебічне сприяння та усі необхідні роз’я-снення». Якщо виникнуть проблеми з електриками, звертайтеся до редакції — з’ясуємо, чому заважають встановленню лічильників. Бо нарешті держава зрозуміла необхідність стимулювати нічне споживання енергії.