Перший досить суттєвий крок до енергетичної незалежності у місті над Смотричем було зроблено понад рік тому.

У грудні 2014 року  тут запрацювала котельня  на  пелетах з екологічно чистої української соломи, замість дорогого російського газу, тим самим  давши тепло у міські лікарню, поліклініку, медичне училище.
Згодом були відкриті дві котельні на твердих видах палива на території ще одного лікарняного містечка у селі Жовтневе та  по вулиці Івана  Франка,  де затишок отримали знову ж таки  ряд міських і районних медичних  закладів, медико-соціальний реабілітаційний центр «Довголіття». Альтернатива голубому  паливу додалася  і мешканцям селища Першотравневе та мікрорайону колишнього понтонного полку. Також у минулому році КП «Міськтепловоденергія» ввело в експлуатацію власне підприємство для виробництва солом’яних пелетів, у році нинішньому —  придбало за понад 400 тисяч гривень потужний вітчизняний  агрегат для переробки деревини на дрібнопаливний матеріал.
Знаковим у плані енергетичної незалежності стане для кам’янчан і минулий понеділок.  У найбільшому спальному мікрорайоні міста — Жовтневому, було введено в експлуатацію  котел потужністю 6 МВт,  який відтепер  зігріватиме містян  теплом, отриманим від … спалювання трісок та солом’яних пелетів і заміщуватиме споживання  1,7 мільйона кубічних метрів газу на рік,  що вартувало б   близько 14 мільйонів 600 тисяч гривень, тоді як  тверде паливо обійдеться для підприємства менше  10 мільйонів гривень. Тож, завдяки  інноваціям,   економія на виробництві тепла котельнею складе майже 5 мільйонів гривень.  Як поінформував  директор комунального підприємства «Міськтепловоденергія», заслужений працівник сфери послуг України Валерій Гордійчук, на переобладнання теплового агрегату, робота якого повністю автоматизована, було витрачено 10,7 мільйона гривень, з них 85 відсотків виділила держава. Валерій Григорович, наголосив, що цим самим зроблено черговий  крок до зменшення енергозалежності від російських енергоносіїв  і не останній.   На черзі – продовження реалізації проекту, спрямованого на заміщення газу альтернативними видами палива.
    Щиро вітаючи кам’янчан зі знаковою  подією, голова обласної ради Михайло Загородний, перший заступник голови обласної державної адміністрації Василь  Процюк, народний депутат України Володимир Мельниченко, які взяли участь в урочистій церемонії, наголосили, що  враховуючи нинішню ситуацію у державі, нам потрібно бути незалежними від користування газом, який обходиться для бюджету досить дорого, що  в області багато робиться для якомога меншого його споживання та переходу на альтернативні види палива  і Кам’янець-Подільський у цьому  йде в авангарді, що переваги таких заходів насамперед мають відчути споживачі, а запуск нового обладнання на  котельні в місті над Смотричем  на твердому паливі,  слугуватиме прикладом комунальникам  інших міст Хмельниччини. А міський голова Михайло Сімашкевич зазначив, що лише завдяки тісній співпраці усіх гілок влади можна досягти вагомих результатів. Як приклад – реалізація програми першої черги модернізації котельні на Жовтневому мікрорайоні. Проект вдалося втілити в життя завдяки  керівництву області, яке допомогло з коштами, та підтримці народного депутата України Володимира Мельниченка.