Жоден аромат, найдорожчий та найвишуканіший, ніколи не зрівняється зі запахом свіжовипеченого хліба. Духмяний, запашний – він поєднує в собі відчуття домашнього затишку, родинного тепла, щирої радості. Цей аромат «обіймає» тебе, як тільки-но переступаєш поріг підприємства «Агробізнес» у Волочиську, яке вже зарекомендувало себе найбільшим виробником хлібобулочних виробів у нашому краї. І, треба додати, надзвичайно смачних.

Очікуючи на головного технолога виробництва Ольгу Коберник, яка проведе нас цехами, аби й ми хоч трішечки долучилися до секретів створення улюбленої тисячами споживачів продукції, мимоволі подумалося, що запах хліба, мабуть, має особливий вплив на людей. Ймовірно, він заряджає особливою енергетикою і позитивом. Схоже, щодо Ольги Коберник наша теорія і справді спрацьовує. Бо розповідати про рідне підприємство з таким піднесенням може людина, яка прикипіла до нього всією душею.
Якщо не так давно слово «круасан» асоціювалося у нас лише з французьким шедевром кулінарного мистецтва, то тепер продукт, без якого кожен француз не уявляє свого життя, доступний українцям. Споглядаючи, як у цеху з виготовлення круасанів дівчата вправно скручують тонесенько розкачане та розрізане на рівні частини тісто, а далі за допомогою автоматів начиняють його чи то шоколадом, чи то згущеним молоком, чи то різними видами джемів, раптом з’явилося відчуття, що, можливо, наші, волочиські, круасани навіть перевершують за смаком французькі. Головний технолог розповідає, що круасани від «Агробізнесу» стали улюбленими для багатьох-багатьох покупців, тому пекарі й надалі планують дивувати їхніх любителів новинками.
І не лише круасанів. У цьому ж цеху при вигляді різної смакоти очі розбігаються. Тут тобі й булочки, і плетенки, і бублики, що особисто в мене асоціюються зі смаком дитинства, і ватрушки – з сиром, яблуками, вишнею, чорницею. Кажуть, зовсім скоро зможемо спробувати і ватрушки зі сливами. Взимку, зрозуміло, це – заморожені фрукти, а влітку – свіжі.
Маю згадати про цікаву деталь: якщо над усіма солодкими виробами «чаклують» представники жіночої статі, то випікати хліб – чоловіче заняття. Скажу відверто, що спостерігати за ним не набридає, а відтак здається, що у хлібопекарському процесі є щось магічне. Ось випікається хліб домашній, далі — білий овальний, ще далі — білий з маком. Для кожного виду – окрема лінія печей. Попередньо замішане і вже дозріле тісто, за допомогою «розумних» автоматів ділиться на рівні частини, з яких і формується буханець. Останні штрихи у їх остаточний вигляд вносять пекарі і рівненькими рядами, як по струночці, буханці, прямують у піч рум’янити боки.

Через віконце печей видно, як на першому етапі вони ще й справді білі-білесенькі, зате на виході – засмаглі, один в один, зі хрумкою скоринкою. Щоб «закріпити» цей результат, буханці злегка зрошуються водою і відправляються «відпочивати» у кулер, де після двогодинного охолодження вже надійдуть у пакувально-сортувальний цех.
«Усе хлібопекарське обладнання високотехнологічне – німецького й американського виробництва. Висока точність, потужність — його головні характеристики, що дозволяють забезпечувати і високу якість продукції», — розповідає генеральний директор хлібозаводів підприємства Василь Заболотний.
Важко й повірити, але на сьогодні «Агробізнес» пропонує споживачеві понад 110(!) видів хлібобулочних виробів. І цей показник не межа, бо щоразу підприємство готове дивувати нас новими ідеями та кулінарними винаходами. Так свого часу з’явився в асортименті заварний хліб «Європейський», «Український», «Слов’янський», «Баварський» — практично відразу підкоривши смак найвибагливіших поціновувачів продукції. Технологія приготування заварного хліба значно складніша, це — виріб ручної роботи. До прикладу, «Європейський», до складу якого входить ще й патока, готують 24 години. Розпочинає одна зміна, а вже завершує інша. На етикетках готової продукції так і зазначається: «ручна робота». Тож не дивно, що саме «Європейський» та деякі інші види темного хліба при можливості передають наші земляки своїм рідним, знайомим за кордон, де українцям завжди не вистачає саме такого хліба.
Без сумніву, рішення засновників ТОВ «Агробізнес» Олега Собуцького та Олексія Коваля розпочати згодом у Волочиську будівництво ще одного хлібопідприємства, яке виготовлятиме хлібобулочні вироби на експорт, є далекоглядним. Адже разом із втіленням цього задуму значно розшириться коло споживачів, з’являться значно ширші перспективи і для «Агробізнесу», і для Хмельниччини в цілому.
Шістнадцять років тому, коли ці двоє підприємливих, цілеспрямованих людей створили міні-пекарню, навряд чи хто міг передбачити, що згодом розмах «Агробізнесу» сягне таких масштабів. Але нині це реалії. Загалом засновникам підприємства вдалося створити парк сучасної техніки для збору і перевезення врожаю зернових культур, хлібоприймальне підприємство, виробництво борошна, хлібокомбінат та міні-пекарню у Волочиську, хлібокомбінат у Новій Ушиці. Повний цикл виробництва – від забезпечення сировиною до виготовлення та реалізації хлібобулочних виробів на кожному кроці забезпечує якість найвищого зразка.
Саме якість, яка була й залишається основоположною на всіх ділянках роботи підприємства, відчинила для нього двері на престижні міжнародні та всеукраїнські виставки, фестивалі, ярмарки. Це вона неодноразово приносила визнання підприємству і перемогу на Все-українському конкурсі «100 кращих товарів України», допомогла здобути відзнаку «Лідер харчової та переробної промисловості України». У багатьох куточках держави про Волочиськ на Хмельниччині знають саме завдяки «Агробізнесу».
Тепло волочиського хліба і рідний смак неодноразово відчували й бійці АТО, котрим підприємство защораз разом із гуманітарним вантажем передає свою продукцію.
Загалом ТОВ «Агробізнес» вже давно занесене до числа благодійників, які пропагують здоровий спосіб життя, допомагають юним спортсменам, організовують футбольні турніри і підтримують талановиту молодь.
А хіба може бути інакше? Адже люди, котрі випікають хліб, наділені особливими чеснотами. Пригадайте науку своїх бабусь, котрі стверджували, що випікати хліб треба лише з добрими думками. Лише тоді він і вдасться. Свої прикмети і щодо весільних короваїв: краї рівненькі, без тріщин – до щасливого життя. Вже напевно у кожній хлібині, калачі, короваї від «Агробізнесу» стільки добра, світла, теплих надій, яких вистачить кожному з нас.